На живо: Крал Чарлз III държи реч пред законодателите във френския Сенат

...
Крал Чарлз III в четвъртък следва стъпките на майка си
Коментари Харесай

Крал Чарлз III в четвъртък следва стъпките на майка си кралица Елизабет II, като се обърна към законодателите в горната камара на френския парламент на втория ден от посещението, което го накара да настоява за по-силни връзки между страните.

На пищен държавен банкет късно в сряда Чарлз отправи призив към Франция и Обединеното кралство да съживят отново отношенията си, в коментари, повторени от френския президент Еманюел Макрон.

Задължение на всички нас е да съживим нашето приятелство, за да гарантираме той е годен за предизвикателството на този 21-ви век“, каза Чарлз в реч както на английски, така и с акцент, но ясно говорим френски.

Макрон добави, че „въпреки Брекзит ... знам, ваше величество, че ще продължаваме заедно да пишем част от бъдещето на нашия континент, да посрещаме предизвикателствата и да служим на общите ни каузи".

Речта на Чарлз пред Сената, горната камара на парламента на Франция, е дипломатическата върхова точка на по-неформален ден. Покойната кралица говори пред Сената през 2004 г., но не и в самата зала.

След това той ще посети северното парижко предградие Сен Дени – дом на френския национален стадион, използван за Световната купа по ръгби и Олимпийските игри през следващата година – където се очаква да види жители и спортни звезди.

Също така се отправя към Ил дьо ла Сите на река Сена, Чарлз ще обиколи цветен пазар, кръстен на кралица Елизабет II при последното й държавно посещение през 2014 г.

От там той ще види работата по обновяването и реконструкцията на близката катедрала Нотр Дам, която беше частично унищожена от опустошителен пожар през 2019 г.

След пожара Чарлз каза в емоционално съобщение до Макрон, че е „напълно разбито сърце“ , наричайки Нотр Дам „едно от най-големите архитектурни постижения на западната цивилизация“.

Парижката част от държавното посещение завършва с официално сбогуване от Макрон в Елисейския дворец.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР