На извънредно заседание вчера чешкото правителство одобри поредица от строги

...
На извънредно заседание вчера чешкото правителство одобри поредица от строги
Коментари Харесай

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение заради COVID-19

На изключително съвещание през вчерашния ден чешкото държавно управление утвърди поредност от строги нови ограничавания върху напредването през идващите три седмици и стягане на наредбите за магазините и учебните заведения, в опит да забави бързото разпространяване на болестта от COVID-19, предадоха международните организации.
Мерките, които влизат в действие от понеделник, включват ограничение на придвижването на хората в границите на жилищния им регион, като се изключи пътувания по основателни аргументи. Детските градини и учебните заведения за деца със специфични потребности ще затворят, а първокласниците и второкласниците ще преминат към отдалечено образование, както останалите възпитаници.
Правителството понижи също листата на магазините, които остават отворени, като затвори, да вземем за пример магазините за писалищен материали и тези, които продават детски обувки и облекло. Решението на чешкия кабинет беше предстоящо, откакто по-рано през вчерашния ден Народното събрание отхвърли удължение на актуалното изключително състояние.
Чешкият министър председател Андрей Бабиш сподели, че новите ограничения са нужни, с цел да "защитим живота на нашите жители ". Трябва да го създадем, с цел да предотвратим колапс на лечебните заведения, сподели Бабиш. Ако не го създадем, целият свят ще гледа Бергамо в Чешката република, предизвести министър председателят.
Ако е допустимо, стойте си вкъщи, прикани министърът на вътрешните работи Ян Хамачек. Той разгласи, че за използването на ограниченията ще оказват помощ служители на реда и военни.
Здравният министър Ян Блатни сподели, че е евентуално новозаразените да скочат до към 2000 на ден през идната седмица, преди новите ограничавания да дадат резултат. Той разгласи, че защитните маски са наложителни навън и на работното място.
Парламентът на Словакия също утвърди следващото удължение на изключителното състояние в страната поради коронавирусната пандемия, съобщи ДПА.
След пленарни диспути, траяли от сряда с спиране, депутатите одобриха нощес с огромно болшинство настояването на държавното управление. Извънредното състояние, наложено на 1 октомври и удължавано на няколко пъти, ще продължи до 19 март.
Освен рестриктивните мерки то разрешава назначението и прехвърлянето на здравни служащи в други лечебни заведения и не разрешава събиранията на хора едно място. От началото на годината в Словакия работи вечерен час.
Според здравните управляващи в 5,5-милионна Словакия до момента са били регистрирани 303 420 случая с ковид. По данни на европейската здравна организация в Словакия за последните 14 дни има 526 новозаразени на 100 хиляди население, повече от четири пъти повече в сравнение с в Германия.
Със своите 239,3 смъртни случая от COVID-19 на милион поданици за последните две седмици Словакия в този момент е преди всичко в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР