На извънредно заседание от 10:00 ч. Народното събрание ще разгледа

...
На извънредно заседание от 10:00 ч. Народното събрание ще разгледа
Коментари Харесай

Парламентът ще гласува промени заради процедурата за избор на служебен премиер

На изключително съвещание от 10:00 ч. Народното събрание ще прегледа на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка (БНБ). Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.

Промените са импортирани от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.

Преди пленарното съвещание, от 9:00 ч., законопроектът ще бъде разискван на съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналия петък депутатите одобриха на първо четене изменения в Закона за Българска народна банка, съгласно които, в случай че бъдат назначени за длъжностен министър председател, шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателя на Сметната палата могат да употребяват неплатен отпуск от досегашната си служба. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 137 народни представители, а 54 бяха „ срещу “. 

Промените са нужни, с цел да се извърши процедурата по желание на длъжностен министър-председател, заложена с новите промени в Конституцията. 

Президентът Румен Радев спря избора си на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за длъжностен министър председател, който би трябвало да предложи държавно управление.

С промените, ако някой от тях бъде назначен за длъжностен министър председател, ще има опция да употребява неплатен отпуск за интервала, в който извършва новите функционалности. 

В претекстовете е записано, че следва ръководителите на Централната банка да могат да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или да членуват в сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. След освобождението им те ще могат да продължат мандата си, за който са определени. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР