На извънредно заседание Народното събрание с 226 гласа “за, без

...
На извънредно заседание Народното събрание с 226 гласа “за, без
Коментари Харесай

Парламентът реши мандатът за съставяне на правителство на Мария Габриел приключва неуспешно

На изключително съвещание Народното събрание с 226 гласа “за ”, без срещу и един “въздържал се ” (от ПП-ДБ)  реши, че първият мандат за сформиране на държавно управление с претендент за министър председател Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) завършва несполучливо.

Проектът на решение беше импортиран през вчерашния ден от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, откакто преди този момент сутринта номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отхвърля от кандидатурата си и съобщи, че няма да предложи състав и конструкция на Министерския съвет.

В неделя Мария Габриел разгласи на ексклузивен брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат. По-късно в неделя вечерта министър председателят в оставка Николай Денков в послание по Българска национална телевизия прикани ГЕРБ-СДС да подпишат съглашението и да гласоподават държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да трансформират състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на правителство на претендента за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет,  а в следобедните часове президентът подписа декрет, с който предложи на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР