На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Великобритания

...
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Великобритания
Коментари Харесай

На извънредното заседание на СС на ООН за Скрипал - много обвинения, без конкретни заплахи

На изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Англия и Съединени американски щати изрично се сплотиха към позицията, че Русия стои зад офанзивата против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, като на процедура Съединени американски щати употребява по-остри думи по адрес на Русия. Същевременно Русия отвърна с безапелационен звук, че не приема ултиматуми и е подготвена да сътрудничи, само че единствено в рамките, които открива Конвенцията за химическите оръжия на Организация на обединените нации.
Британската позиция
Според Англия, нервно-паралитичното вещество " Новичок " не е било включено от Русия в листата с химически оръжия, за които Москва е поела ангажимент пред Организация на обединените нации да бъдат унищожени. Беше припомнено и, че доста от включените за заличаване оръжия са били унищожени, съгласно Русия, само че надалеч след поставения краен период – до 10 години по-късно .
Същевременно английският представител Джонатан Алън акцентира, че Англия не е прибързала да прави изводи кой стои зад атентата против Сергей Скрипал, само че и уточни, че Москва не е дала отговор на английското искане да даде информация по отношение на " Новичок ". " Англия няма нищо срещу съветския народ, само че се противопоставяме на съветското държавно управление и методите му за ръководство ", сподели Алън.
Съгласно условията на Организация на обединените нации нямаме обвързване да даваме каквито и да е проби на Русия, посочи Алън. Той настоя за бърз съответен отговор от страна на Русия, тъй като съветската тактичност е " отлагай, отлагай, отлагай ".
Защитата на Русия
Считаме за безусловно недопустимо обвиняването на английския министър председател Тереза Мей, че Русия стои зад покушението, оповестиха от Москва по време на съвещанието и посъветваха Лондон първо да търси виновника на английска територия, откакто атентатът е станал там. Изрично беше бележит ултимативният звук на Мей, с който тя изиска пояснения за " Новичок " от Москва и, че Русия в никакъв случай не си разрешава да приказва по този начин. Русия видя в думите на Мей „ опасност за суверенна държава” и се оплака, че е " исторически " фактът, че Лондон не е показал проба на Русия от веществото, с което е токсичен Скрипал. " Искаме доказателство за диря, която да води към Русия що се отнася до атентата ", разгласи съветският представител Василий Небензя в прав текст.
Истинските специалисти що се отнася до химическите оръжия са в Хага и Англия се опасява да придвижи въпроса там, тъй като се плаши от същинска и професионална полемика, счита Русия. " Няма научна разработка на отрова на име " Новичок ". Руската федерация спря разработките си в региона на химическите оръжия през 1992 година, унищожи всички ресурси и това е доказано. До днешна дата обаче Съединени американски щати не са сторили същото ", съобщи Небензя, като напомни, че през 70-те години на предишния век доста страни по света са разработвали химически оръжия, да вземем за пример VX.
За да може английските управляващи да приказват, че употребяваното вещество в покушението против Скрипал е " Новичок ", те би трябвало да имат " надзорен стандарт " за съпоставяне, както и формула, и проба. " Живеем в невероятни времена ", приключи съветският представител, който прикани Англия " да се откаже от имперските си практики от XIX век " и добави, че английският ултиматум ще бъде пренебрегнат и че " Русия няма от какво да се опасява какво да крие ". " Готови сме да сътрудничим, само че Англия ни сложи ултиматум, а не работи според Конвенцията за химическите оръжия ", сподели още Небензя.
Реакции
Представителят на Съединените щати Ники Хейли твърдо поддържа английската позиция – че Русия стои зад покушението против Сергей Скрипал и съобщи, че Солсбъри няма да е последното място, където се употребява химическо оръжие - в бъдеще застрашени са и огромни западни градове, като Ню Йорк. " Винаги, когато нашите английски другари са изправени пред затруднение, ще ги поддържаме ", съобщи Хейли. Тя добави, че Русия се оплаква от непрекъснатите рецензии по неин адрес в Съвета за сигурност, само че посочи, че рецензиите ще спрат, когато съветското държавно управление престане да убива - да вземем за пример деца в Сирия .
Пълно доверие в заключенията, които ще направи и прави английското следствие, изрази и френският представител Франсоа Делатре. Той обаче се въздържа да показва по име Русия , а акцентира на обстоятелството, че потребление на химически оръжия, изключително в Сирия, само че също и в Азия, и в Европа, не може да бъде толерирано.
Полша пък уточни, че офанзивата против Скрипал е първата такава, при която е употребявано химическо оръжие в Европа от Втората международна война насам. Варшава прикани Русия да отговори на английските претенции за уточнения по отношение на " Новичок " и да сътрудничи.
Швеция напомни, че " Новичок " е била създадена от Русия и е завещание, което е приела Руската федерация. " Тези жестоки и противозаконни оръжия нямат място на света ", беше шведското умозаключение.
Китай, Перу и Етиопия желаеха без значение следствие на случая със Скрипал – в границите на Организацията за възбрана на химическите оръжия към Организация на обединените нации, като в позициите беше изтъкнато, че потреблението на химическо оръжие е безусловно недопустимо, само че Пекин не се включи с категорично мнение по въпроса за използването на химически оръжия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР