На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна

...
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна
Коментари Харесай

В ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за язовирната стена на „Нова Каховка“, САЩ не са сигурни

На изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Украйна и Русия се упрекнаха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа. Съединените щати от своя страна споделиха, че " не са сигурни " кой е виновен, само че обявиха, че няма логичност украинските управляващи да причинят сходна покруса на личния си народ, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.


Заседанието бе свикано по искане както на Русия, по този начин и на Украйна. Двете страни към този момент се упрекнаха взаимно за разрушаването на язовирната стена, предизвикало наводнения в редица обитаеми места надолу по течението на река Днепър. В резултат има риск за общо 42 хиляди души, в региони под контрола както на Киев, по този начин и на Москва.

На съвещанието непрекъснатият представител на Украйна при Организация на обединените нации Сергий Кислиця упрекна Русия в " терористичен акт против сериозна украинска инфраструктура ", без да даде доказателства в поддръжка на своята теза. " Физически е невероятно да взривим по някакъв метод (язовирната стена) извън посредством обстрел - тя е била минирана от съветските окупатори и те я взривиха ", съобщи Кислиця.

Руският непрекъснат представител при Организация на обединените нации Василий Небензя от своя страна упрекна за злополуката Киев, също без да поддържа изказванията си с доказателства. Украйна се пробва да сътвори " удобни благоприятни условия " за прегрупиране на свои военни елементи, с цел да продължи контраофанзивата си, увери Небензя.

Попитан от кореспонденти преди съвещанието дали Съединените щати знаят кой е отговорен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при Организация на обединените нации Робърт Уд отговори: " Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през идващите дни. " В същото време той добави, че " няма смисъл " Украйна да наводнява личната си земя и да принуждава десетки хиляди свои поданици да изоставен домовете си.
По-рано през вчерашния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че международната организация не разполага с каквато и да било информация по какъв начин е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче дефинира случая като " следващата опустошителна последица от съветската инвазия в Украйна ".

Много от страните членки на Съвета за сигурност също обявиха на съвещанието, че рецесията е нямало да настъпи, в случай че Русия не е била нахлула в прилежаща Украйна през февруари предходната година, отбелязва Ройтерс.
 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР