На извънредно заседание днес парламентът ще гледа на второ четене

...
На извънредно заседание днес парламентът ще гледа на второ четене
Коментари Харесай

Скандал в НС заради дарените ваксини Астра Зенека

На изключително съвещание през днешния ден Народното събрание ще гледа на второ четене актуализацията на бюджетите на здравната каса и Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Работата на Народното събрание обаче стартира със скандал за дарението на ваксини " Астра Зенека ".

" Отговорността тук към този момент е на служебния кабинет, който ръководи повече от 100 дни. Смятам, че сходни ратификации също няма да допринесат за превъзмогването на сходни антиваксърски настроения в обществото. Дарението към този момент е осъществено и аз желая министърът да посочи - той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала предходната седмица, че още не е осъществено дарението или министър-председателят излъга Народно събрание? Аз считам, че Народно събрание не може да се употребява като гумен щемпел, въпреки и в една рутинна процедура - ратификация на съглашение ", съобщи Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

" Уважаема доктор Дариткова, имайте малко позор, когато застанете тук и изопачавате обстоятелствата. Причината да даряваме ваксини е за това, че вашето държавно управление контракти остатък от " Астра Зенека " и дефицит от " Пфайзер ". 900 000 имунизации са направени за 5 месеца от държавното управление на ГЕРБ, 1 300 000 са направени по времето, когато е управлявало служебното държавно управление за 3 месеца. Това са обстоятелствата. Отговорността за неуспеха на тази акция е напълно на държавното управление на ГЕРБ ", отговори служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

" Ваксините избавят живот, моля, хора, ваксинирайте се. Без значение къде живеят хората, в Бутан или в България - тези ваксини са избавили живот и човешки ориси ", сподели Георги Попов от " ИТН ".

" Не ви ли е позор, в действителност? По ваше време във всички национални малките екрани се пропагандираше антиваксърство и вие допускахте да приказват хората, които намерено приказват против имунизирането ", съобщи Цецка Бачкова от " Демократична България ".

Заседанието за двата бюджета беше прекратено за къса отмора заради липса на кворум. Бюджетът на НЗОК е 5,4 милиарда лв..



В бюджета на Държавното публично обезпечаване е планувано нарастване на минималната и оптималната пенсия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР