На извънредна среща на върха тази вечер лидерите на ЕС

...
На извънредна среща на върха тази вечер лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Европейският съвет одобри масирани и тежки санкции срещу Русия

На изключителна среща на върха довечера водачите на Европейски Съюз се споразумяха да наложат " масирани и тежки наказания " на Русия поради нашествието й в Украйна, като се насочат към основни браншове на нейната стопанска система.

" Тези наказания обгръщат финансовия бранш, енергетиката и превоза, стоките с двойна приложимост, както и експортния надзор и експортното финансиране, визовата политика, спомагателни описи на съветски жители и нови критерии за включването им в описите ", се споделя в заключенията от срещата на върха.

В него се споделя, че в този момент блокът от 27 страни ще се стреми да одобри ограниченията " неотложно ".

Според план на готвения документ, представен от организация " Ройтерс ", съветските активи в Евросъюза ще бъдат блокирани, а съветските банки няма да имат достъп до европейските финансови пазари. Според представени от " Ройтерс " източници обаче на този стадий съветските кредитни институции няма да бъдат изключвани от интернационалната платежна системата SWIFT. Германският канцлер Олаф Шолц беше представен за SWIFT, че някои наказания би трябвало да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен стадий.

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз разпореждат на Европейската комисия да приготви още наказания, които да обгръщат и Беларус . Комисията ще би трябвало да предложи изключителни ограничения, в това число в региона на енергетиката.

Европейският съвет желае от Русия неотложно да приключи противозаконните военни дейности, абсолютно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно съоръжение от цялата територия на Украйна, да приключи дезинформационната акция и хакерските атаки. Отправено е гледище Русия да обезпечи филантропичен достъп до засегнатите от военните дейности.

Европейският съвет приканва никоя страна да не признава и да не подкрепя самопровъзгласилите се " републики " в Източна Украйна.

Новите наказания против Русия ще бъдат одобрени дефинитивно по процедура на следващия ден от Съвета на Европейски Съюз по външни работи. Това заяви висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Попитан от публицисти дали последващи наказания биха включвали отстраняването на Русия от системата SWIFT, той съобщи, че това ще реши Европейският съвет. По неговите думи дипломатическо решение на въпроса с Украйна в този момент е изцяло изключено .

На въпрос дали е допустимо войната да се разпростре към други европейски страни, Борел отговори, че " с (руския президент Владимир) Путин нищо не е изключено ".

На влизане на съвещанието белгийският министър председател Александър де Кроо сподели, че трябват наказания, които не лаят, а хапят и разясни, че те би трябвало да обиден най-вече военнопромишления комплекс на страната, както и нейния хайлайф. Премиерът на Словения Янез Янша съобщи, че доста добре влиза в ситуацията на украинците, защото неговата страна е била в сходна обстановка.

" Не мисля, че Путин е човек, с който може да се договаря ", сподели министър председателят на Финландия Сана Марин. Тя съобщи, че евентуално ще има мигранти, с които би трябвало да покажем взаимност.

По-рано американският президент Джо Байдън разгласи нов пакет от наказания против Русия , които предлага да бъдат признати и от водачите от Европейски Съюз.

След обещаните от американския президент наказания против Русия, неговата администрация разгласи рестрикции върху експорта, което ще попречи на Русия да има световен достъп до износ на всичко, от електроника до компютри, от полупроводници до самолетни елементи, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на министерството на търговията на Съединени американски щати.

Със наказания бяха ударени и двете най-големи банки на Русия - ВТБ и Сбербанк, съобщи Франс прес. Налагат се наказания и на 13 съветски компании, които към този момент не могат да се финансират на американските финансови пазари, добавя Франс прес. Санкционирани са и съветски физически лица.

Санкции се вкарват и против 24 души и организации в Беларус поради тяхната поддръжка за съветската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес. Те са ориентирани против банки, компании, предприятия от отбранителния бранш, сигурността, представители на бранша по защитата, близки на президента Александър Лукашенко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР