На извънредна среща на върха тази вечер лидерите на ЕС

...
На извънредна среща на върха тази вечер лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Европейският съюз налага масирани и тежки санкции срещу Русия

На изключителна среща на върха довечера водачите на Европейски Съюз се споразумяха да наложат " масирани и тежки наказания " на Русия поради нашествието ѝ в Украйна, като се насочат към основни браншове на нейната стопанска система, съобщи БНР.

" Тези наказания обгръщат финансовия бранш, енергетиката и превоза, стоките с двойна приложимост, както и експортния надзор и експортното финансиране, визовата политика, спомагателни описи на съветски жители и нови критерии за включването им в описите ", се споделя в заключителния документ от срещата на върха.

В него се споделя, че в този момент блокът от 27 страни ще се стреми да одобри ограниченията " неотложно ".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел разгласи по-рано през днешния ден, че това ще са най-тежките наказания, които Евросъюзът е пускал в миналото в деяние.

Според план на готвения документ, представен от организация Ройтерс, съветските активи в Евросъюза ще бъдат блокирани, а съветските банки няма да имат достъп до европейските финансови пазари.

Според представени от Ройтерс източници обаче на този стадий съветските кредитни институции няма да бъдат изключвани от интернационалната платежна системата SWIFT.

Германският канцлер Олаф Шолц беше представен за SWIFT, че някои наказания би трябвало да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен стадий.

На влизане белгийският министър председател Александър де Кроо сподели, че трябват наказания, които не лаят, а хапят и разясни, че те би трябвало да обиден най-вече военнопромишления комплекс на страната, както и нейния хайлайф. Премиерът на Словения Янез Янша съобщи, че доста добре влиза в ситуацията на украинците, защото неговата страна е била в сходна обстановка.

" Не мисля, че Путин е човек, с който може да се договаря ", сподели министър председателят на Финландия Сана Марин. Тя съобщи, че евентуално ще има бежанци, с които би трябвало да покажем взаимност.

Утре ще се организира ексклузивен Съвет " Външни работи ", на които ще бъде утвърден новия пакет наказания против Русия, заяви на влизане в Европейския съвет висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

Запитан допустимо ли съветският президент да нахлуе в други европейски страни, той отговори: " С Путин нищо не е изключено. “

В речта си пред европейските водачи председателката на Европейския парламент Роберта Мецола прикани за " солидни, невиждани и сурови " наказания против Русия, в това число и " с по-далечен обсег " като изключването на Русия от системата SWIFT. Тя моли ограниченията да включват и самостоятелни наказания, без никой да бъде изключван от тях. Мецола дефинира прекъсването на сертификацията на " Северен поток 2 " като вярно решение и добави, че глобите са пристигнали прекомерно късно, откакто към този момент немислимото се е случило.

Междувременно европейските водачи приканиха за приемане на спомагателни ограничения и против Беларус.

Очакват се и забрани за експорт за Русия, които ще обзет разнообразни браншове, като превоза и енергетиката. Беларус също ще бъде ударена от европейски наказания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР