На изток от връх Ботев в Стара планина има една

...
На изток от връх Ботев в Стара планина има една
Коментари Харесай

Млада българка отиде на поход в Стара планина и изпадна в потрес от видяното в хижата

На изток от връх Ботев в Стара планина има една хижа с тъжно име - хижа "Тъжа ". Едва ли тези, които са я кръщавали обаче, са подозирали какъв брой тъкмо ще се окаже името й след години. И какъв брой отчайващо ще е положението на най-близката хижа до върха по билото. Ето и описа на една млада българка, обичаща планината, която преди часове е имала "щастието " да потърси заслон в най-тъжната хижа в България:

"Скъпи другари, през вчерашния ден се върнахме от Стара планина на 6-дневнен поход до връх Ботев, като маршрутът ни минаваше неизбежно през хижа Тъжа. Хижата е издигната през далечната 1945 година и всекидневно оттова минават доста хора, които разчитат на заслон и топла храна, защото идната и предходната хижа са на най-малко 5-6 часа път. Освен това оттова минава интернационалният маршрут Ком - Емине.

Проблемът е, че никой не дава пари за ремонт, поддръжка и възобновяване на тази значима постройка/подслон. Хижарят Събин е там самичък от 5 години, също така е с 1 крайник и 1 дървена протеза на другия, само че прави всичко напълно самичък и с възторг - пере, простира, готви, чисти, зарежда хранителни запаси, гледа 2 кучета и така нататък

И също набира средства за обновяването й. Успял е да смени дограмата до момента, само че вътре е доста остаряло всичко, леглата, одеялата и възглавниците са отпреди 40-50 години най-вероятно. Трябва да се постави и гипскартон на стените, тавани, всичко е остаряло! Искал да я вземе под аренда и да вложи парите от нощувките в ремонт, само че не му я дали, държат го на минимална работна заплата и взимат всичко останало.

Има отворена дарителска сметка в ДСК за ремонт на хижа Тъжа на името на хижаря Събин Христов Петров IBAN: BG32STSA93000026082038
BIC: STSABGSF

Хижа Тъжа се стопанисва от Туристическо сдружение „ Приста” в Русе. Според осведомени под негова настойчивост е и хижа Приста в Русе, чието положение е също толкоз трагично... Разбира се, ще призовем нашите читатели - който има опция, да отдели някой лев и да подари - в интерес на всички фенове на планината! Но доста ни се желае така наречен "стопани " на "Тъжа " също да се пораздрусат - не е ли тяхна отговорност да се грижат за собствеността си? И като не могат - за какво не се откажат от нея?



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР