На изпроводяк служебното правителство отпусна над 148 000 евро за

...
На изпроводяк служебното правителство отпусна над 148 000 евро за
Коментари Харесай

Като за последно МС отпусна над 148 000 евро за обезщетения - Темида

На изпроводяк служебното държавно управление отпусна над 148 000 евро за компенсации по тъжби пред Европейския съд по правата на индивида и присъди на Европейски съд по правата на човека против България. 

Първото обезщетение е за 16 400 евро за изказвания на пострадалия, че е бил измъчван от полицията и частни лица и неналичието на дейно следствие, стимулирано от дискриминация, защото е от ромски генезис. 

" В сходство с политиката на Европейски съд по правата на човека да предизвиква другарските съглашения и в светлината на откритата му процедура, както и опцията на страните да сключат приятелско съглашение на съображение член 39 от Конвенцията, жалбоподателят одобри препоръчаната декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването от Европейски съд по правата на човека на постигнатото съглашение делото ще бъде прекъснато ", оповестяват от Министерския съвет. 

Други 5000 евро кабинетът отпуска за обезщетение по тъжба за осъществени претърсвания и изземвания в жилищата и колите на шестима пострадали. Определенията, с които се позволява обиска съдържат бланкетни и фрагментарни претекстове, без да се изследва съответната нужда от осъществяване на следствените дейности и техния размер. Липсва извършен ефикасен правосъден надзор върху законността и нуждата на осъществените претърсвания и изземвания, доколкото в нито един миг не е било изяснено съответно какви документи и движимости, свързани с воденото наказателно произвеждане се е очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките коли на жалбоподателите, изясняват от Министерски съвет.

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка е осъществено при изискванията на необходимост с следващо утвърждение от съд. В определението за одобрение на протокол, обективиращ резултат от претършуване и изземване липсва съответна информация, обосноваваща " действителната заплаха при неизвършване на това следствено деяние да се стигне до неспособност за събиране и опазване на доказателствата от голяма важност за вярното решение на делото ", се споделя още в известието. 

И тук Европейски съд по правата на човека посредничи за реализиране на съглашение, в случай че българското държавно управление утвърди сумата от 5000 евро, което то прави.

Най-сериозната сума от 253 671 лева е по пет решения на Европейски съд по правата на човека против България. Те са постановени в интервала 04.10.2022 година - 06.12.2022 година

Подробности не се оповестяват.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР