На изборите за народи представители на 2 октомври се гласува

...
На изборите за народи представители на 2 октомври се гласува
Коментари Харесай

Нищо страшно! Как да гласуваме с машина – стъпка по стъпка

На изборите за нации представители на 2 октомври се гласоподава с машини във всички секции с над 300 гласоподаватели.

Какво би трябвало да извършите в изборния ден? Отговорите дават от Централната изборна комисия във видео „ Как да гласуваш с машина – малко по малко “:

На таблото пред изборното помещение разгледайте листата с партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Техните номера стартират от номер 1. По този метод авансово ще знаете кой е номерът в бюлетината на мечтаната от вас партия, коалиция или самостоятелен претендент.

По същия метод авансово се информирайте, в случай че желаете да отбележите преференция.

Пред изборното помещение разгледайте деликатно по какъв начин са подредени имената на претендентите от съответните кандидатски листи, техните номера стартират от номер 101.

Когато сте наясно със своя избор, влезте в изборното помещение. Подайте персоналната си карта на член на секционната изборна комисия. Той ще открие името ви в изборния лист и ще ви подаде карта за гласоподаване с машината.

Вземете картата и я поставете в машината за гласоподаване със златния чип нагоре. Натиснете картата съвсем доникъде, до момента в който усетите леко тракване. Така ще активирате машината за гласоподаване.

На екрана ще се появи „ апелирам изчакайте… “. Това значи, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя наподобява тъкмо по същия метод както хартиената. Разгледайте бюлетината умерено. Потърсете номера на партията, обединението или самостоятелния претендент, за който желаете да гласувате. Ако не го откривате на екрана на първа страница, натиснете „ идващ “ в долната част. Така ще отворите втората/следваща страница на екрана. Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде маркиран с Х и ще стане по-тъмен от останалите. Това значи, че сте избрали.

По същия метод можете да отбележите и преференция в кръгчетата, които стартират от номер 101 и могат да стигнат до 132. След като извършите своя избор, натиснете бутон „ обзор “ в долния завършек на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, обединенията и имената на претендента, в случай че сте дали своят вот с преференция. Ако всичко е наред, бутона „ гласоподаване “, с цел да приключите даването на своя глас.

Ако установите, че не сте отбелязали вярно вашия избор, или желаете да го измененията, тогава натиснете бутон „ промени избора “, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете при започване на първа страница и ще можете да гласувате както сте решили. Отново натиснете бутон „ обзор “, натиснете „ гласоподаване “. Машината ще разпечата квитанция с вашия избор.

Вземете разписката, проверете още веднъж вота си, маркиран в нея и я сгънете с текста във вътрешността. Извадете картата от машината. Върнете се при секционната изборна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията. Положете автограф в изборния лист, че сте дали своят вот и вземете персоналната си карта.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР