На изборите в Полша всички обявиха победа - управляващата партия

...
На изборите в Полша всички обявиха победа - управляващата партия
Коментари Харесай

Президентът на Полша решава на кого да връчи мандата за съставяне на кабинет

На изборите в Полша всички оповестиха победа - ръководещата партия " Право и правдивост " завоюва най-вече места в новия парламент, само че коалиция от три по-либерални партии твърди, че единствено тя може да образува болшинство. Преди да се стигне до държавно управление, стартират съвещания при президента.

 
Ние сме най-голямата групировка, която завоюва тези избори. Не може да ни лишават опцията да съставим държавно управление. Не бих споделил, че е елементарно, само че не е невероятно.
Казимерж Смолински, партия " Право и правдивост "  

Лидерите на опозицията пробват да убедят президента да не дава приоритет на партията, спечелила най-вече гласове на изборите, а на тези, които дружно имат болшинство. 

 
Ще има нова коалиция, формирана от трите обединения - " Гражданска платформа ", Нова левица и " Трети метод ". И това ще бъде положително предложение за хората в Полша, ще отговори на настройките на гласоподавателите, които дадоха да се разбере, че желаят смяна и ново държавно управление. Със идващите си дейности и стъпки президентът би трябвало да вземе поради желанието на хората в Полша.
Михал Кобоско

Най-вероятният сюжет е политическите благосклонности на президента Анджей Дуда да се отразят на това кой ще бъде идващият министър председател.

" Този министър-председател най-вероятно ще бъде Матeуш Моравeцки, само че няма да може да сформира държавно управление, тъй като, въпреки че е първи и завоюва най-вече места в Народното събрание, " Право и правдивост " не може да има болшинство. В новия парламент ще могат да назначат различен министър председател и това евентуално ще бъде Доналд Туск, който ще управлява новата коалиция, а назначението на новото държавно управление ще се случи през декември ", мисли анализаторката Марта.

" По време на двудневните съвещания с представителите на политическите партии президентът ще попита всеки един от тях дали вижда шансове за парламентарно болшинство. Въпреки че за мнозина отговорът наподобява явен, политиците до последно не губят вяра ", предава Магдалена Ходовник от Euronews. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР