На изборите на 14 ноември за президент и вицепрезидент на

...
На изборите на 14 ноември за президент и вицепрезидент на
Коментари Харесай

ЦИК показа как да гласуваме машинно на 14 ноември

На изборите на 14 ноември за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители ще се гласоподава единствено с машини в най-малко 9401 секции в страната. Броят на секциите чужбина, където ще бъдат поставни машини, занапред ще бъде избран. По две устройства поради огромния брой гласоподаватели ще има в 2119 секции у нас.

Централната изборна комисия дефинира, че на изборите " две в едно " ще се гласоподава на една машина с една смарт карта. Разписките ще са две или една, според от това дали гласоподавателят гласоподава за двата типа избори или единствено за единия. За да гласоподава, гласоподавателят на първо време ще би трябвало да задейства машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се слага в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза на половина, а не цялата като при банкомат.

След активирането на машината със смарт картата за гласоподаване ще се пресъздава екранен надпис " Посочете в кои избори ще гласувате ", като най-отгоре ще бъде сложена опцията за гласоподаване две в едно, по-късно е изборът на президент и вицепрезидент, а най-после - за избор на народни представители. След избиране на един от трите разновидността се натиска бутон с надпис " Потвърждавам ", ситуиран на екрана долу вдясно. След натискането му се зарежда втори екран за гласоподаване. На него ще се пресъздава първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината ще може да се прелиства с бутон " Следваща страница " още веднъж ситуиран в десния ъгъл на екрана. Под него е ситуиран различен бутон с надпис " Премини към последващо гласоподаване ", който води към бюлетината за народни представители.

Електронната бюлетина в страната ще се разграничава малко от тази в чужбина. На бюлетината за България от дясната страна са ситуирани кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се означи преференция. В чужбина тази част от бюлетината няма да бъде дейна. Втората страница още веднъж се отваря с натискане върху полето " Следваща страница ".
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР