На изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се

...
На изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се
Коментари Харесай

Изборите „две в едно“: Ясно е вече как ще гласуваме с машините

На изборите „ две в едно “ на 14 ноември ще се гласоподава на една машина и с една смарт карта. Това реши през днешния ден Централната изборна комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

Разписките ще са една или две, според от това дали гласоподавателят е дал своя вот за двата типа избори, или единствено за единия. Всеки ще взема решение за кой избор желае да упражни правото си на глас.

Снимка: btvnovinite.bg

След слагане на картата на екрана на машината ще се пресъздават три разновидността.

Той ще може да разгласи, че ще гласоподава „ две в едно “, единствено за президент и вицепрезидент или единствено за народни представители. На екрана долу вдясно ще има бутон с надпис „ Потвърждавам “.

Снимка: btvnovinite.bg

В по-малките обитаеми места с до 300 гласоподаватели ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Ясни са към този момент образците на бюлетините и за двата типа избори. В парламентарните избори ще се регистрират и преференциите. И двете бюлетини имат квадратче „ не поддържам никого “.

Политическата конюнктура преди вота

Формулата за експертен и надпартиен претендент е работещата за идващия президентски мандат, оповестиха от ГЕРБ и още веднъж нападнаха Румен Радев.

„ Тримата съществени кандидати следват еднакъв формат – претендент, подсилен от предприемчив комитет, подсилен от една или повече партии. Един партиен претендент ненужно би партизирал вота. Действащият президент е рисков за демокрацията “, разяснява Томислав Дончев.

От „ ИТН препотвърдиха поддръжката си за настоящия президент. „ Президентът Радев застана на страната на митинга и на хората, които излязоха на улицата “, уточни.

Демократична България още веднъж повториха своите червени линии - без обединения с ГЕРБ и Движение за права и свободи. И поддръжка за Лозан Панов. „ Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални представители на гледните точки на демократичната общественост. Беше естествено да получи поддръжката ни “, изясни Христо Иванов.

Според президента (2002-2012 г.) и самостоятелните, и партийните претенденти имат място в изборния развой: „ Защото не бих споделил, че е ясно кой е спечелилият. Може би, ще се наложи да влязат в директен конфликт. Надявам се той да бъде колетен, тъй като неприятно почнаха “.

Основните партии към този момент са оповестили своите номинации. Утре се чака името на своя претендент за президент да кажат и от Движение за права и свободи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР