На Ивановден в община Видин празнуват 1 417 именици. Най-много

...
На Ивановден в община Видин празнуват 1 417 именици. Най-много
Коментари Харесай

Близо 1500 именници празнуват на Ивановден в община Видин

На Ивановден в община Видин честват 1 417 именици. Най-много са носещите името Иван - 985, и Иванка - 432, оповестяват от общинския пресцентър. Най-възрастният Иван е роден през 1931 година и живее в с. Градец, а най-младият е роден предходната година и е от Видин. През 2011 година е родена най-младата Иванка, а най-възрастната – през 1929 година

В община Белоградчик честват общо 342 именници, като името Иван носят 128 души. От 148 именници в община Кула 77 се споделят Иван.

Днес православната черква уважава св. Йоан Кръстител - последния старозаветен оракул и кръстител на Иисус Христос. 

Свети Йоан е индивидът, почетен с най-високата оценка от Иисус Христос: " Между родените от дами не се е явил по-голям от Йоан Кръстител ". Той е роден половин година преди Иисус. Родителите му са духовник Захария и Елисавета. Посветил се от дете в работа на Бог, той се подвизавал като аскет в пустинята, а когато навършил 30 години по Божие напътствие почнал да проповядва измежду еврейския народ смирение и да кръщава във водите на река Йордан идващите при него.

В българската национална традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната мощ на осветената предходния ден – свето Богоявление (Йордановден), вода, написа Българска телеграфна агенция.

Периодът на по този начин наречените мръсни дни е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот. Светецът се уважава като настойник на кумството и побратимството.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР