На интернет страницата на Общината (www.vidin.bg), в раздел На Фокус“,

...
На интернет страницата на Общината (www.vidin.bg), в раздел На Фокус“,
Коментари Харесай

Близо 3000 са одобрените заявления за подмяна на отоплителните уреди във Видин

На интернет страницата на Общината (www.vidin.bg), в раздел „ На Фокус “, е оповестен описът с миналите стадия на оценка за административно сходство заявки на видински жители, искащи да заменят старите си печки на дърва и въглища с различни екологични уреди. Това беше обявено през днешния ден на конференция по Проект „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин “, който е на обща стойност 12 453 598,83 лева, от които 10 585 559,01 лева европейско съфинансиране и 1 868 039,82 лева – национално. Участие в конференцията взеха кметът на Общината доктор Цветан Ценков, заместник-кметът по европейски политики и вложения Десислава Тодорова и ръководителят на плана инж. Румен Лилов.

В началото Тодорова напомни, че в границите на първата покана за набиране на заявки за замяна на остарели отоплителни уреди, употребяващи дърва и въглища, с различни екологични източници на отопление (15 април 2021 година – 17 май 2021 г.), бяха получени 3379 заявки за кандидатстване от поданици на Община Видин, като на всяко едно е осъществена административна инспекция. „ Тя откри, че 2846 заявки за кандидатстване са вярно попълнени, съдържат изискуемите документи и заявления към тях и дават отговор на критериите за допустимост. За 533 заявки административната инспекция установи неверни данни или пропуски “, заяви Десислава Тодорова. Заместник-кметът посочи, че на интернет страницата на Община Видин е оповестен лист с претендентите, минали административната инспекция, както и с отпадналите претенденти, като са посочени и аргументите за премахване. Списъкът е подложен и на осведомителното табло в постройката на общинската администрация, намиращо се на партера пред Ритуалната зала, също по този начин е разполагаем на всички заинтригувани и в Центъра за административно обслужване. С оглед отбрана на персоналните данни на жителите, в него не са посочени имена или ЕГН-та, а единствено входящите номера, които претендентите са получили при подаване на документите.

Основните аргументи част от заявителите да не преминат сполучливо този стадий на оценка са: липса на документи, доказващи собствеността – т.е. заявителят не има нотариален акт за парцела, за който кандидатства; парцелът е с неизяснена благосъстоятелност – не е вписан в кадастъра; парцелът не е заявен или предеклариран в Община Видин; съществуване на отговорности към Община Видин за локални налози и такси и други

Десислава Тодорова осведоми, че в идващите два месеца на утвърдените претенденти ще бъдат направени инспекции на място, посредством визити в семействата, по авансово координиран със притежателите план-график. Проверките целят да открият дали има сходство сред посочените от претендентите механически данни/ информация в заявките и действителното състояние на място в жилищата; дали определените отоплителни уреди са с параметри, съответстващи на параметрите на съответните жилища/сгради и нормите за енергийна ефективност; съществуването на техническа опция за свързване на новото отоплително устройство.

„ Заявленията на неодобрените претенденти ще бъдат административно трансферирани към втората покана за набиране на искащи, която се чака да бъде отворена през есента на 2021 година В периода за набиране на заявки по втората покана, жителите ще имат опция да поправят откритите при първата административна инспекция грешки и пропуски и да продължат по-нататъшното си присъединяване в плана, с цел да подменят остарялото си отоплителното устройство с ново такова “, разгласи заместник-кметът на Видин.

На конференцията кметът на Видин благодари на чиновниците на Общината за положените старания и добре свършената работа. В разследване на това са реализирани извънредно високи резултати на фона на данните за други общини, в които пилотно се извършва сходен план. Докато утвърдените заявки в Община Видин са 2846, инспекция на медийни изявления демонстрира, че в Община Бургас са 945; в Община Димитровград – 712; в Община Монтана – 2000 са подадени (няма все още информация какъв брой са одобрени); Община Пловдив – 993 одобрени; в Община София, която като брой население и територия неведнъж надвишава Видин, са утвърдени 5506 заявки.

„ Този план дава ясна визия по какъв начин работи общинската администрация. И аз съм благополучен от обстоятелството, че спрямо огромни общини като Пловдив и със прилежаща Монтана ние сме водачи – както по броя на хората, които са кандидатствали, по този начин и за безусловно безпристрастния метод на оценяване на постъпилите заявки “, съобщи доктор Цветан Ценков. Той акцентира, че това е извънредно значим план освен за Общината, само че и за страната, тъй като през новия програмен интервал чистотата на въздуха и екологията са цели на Европейския съюз. „ Въз основа на последната информация, която имам от Министерство на стопанската система, се надявам Видин да се върне на картата на бързоразвиващите се български общини. Вярвам, че с този план се основават изискванията Видин да стане един по-чисти и по-красив град “, сподели още доктор Ценков.

В умозаключение Десислава Тодорова още веднъж подсети, че действителната замяна на отоплителните уреди ще бъде осъществена най-рано напролет на идната година, тъй че жителите могат умерено да си подсигурят консумативи за идния отоплителен сезон.

Още от ВИДИН:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР