На интересни находки се натъкнаха археолозите, които проучват трасето на

...
На интересни находки се натъкнаха археолозите, които проучват трасето на
Коментари Харесай

Откриха археологически разходки край Враца


На забавни находки се натъкнаха археолозите, които изследват трасето на обновяващия се газопровод към хранилището в Чирен. Докато строителите подменят 13 километра тръби, учените откриват данни за живота на хората отпреди две столетия.

Звукът на металотърсача обнадеждава археолозите край Враца. Обектът, който изследват, дава информация за желязната ера и за надалеч по-късния османски интервал.

„ Колегите много се въодушевиха, тъй като османската ера в тази част на България е много неразбираема и като цяло какви са били селищата, къде са били, какво са представлявали, напълно не е ясно на този стадий и това беше една опция да разберем “, съобщи ръководителят на разкопките доктор Владимир Стойков.

Злато към този момент не излиза, само че пък има сребърни монети и лули, пръстени, както и железни налчета за обувки. Студентът по археология Нина Стоилова пък попада на съдове отпреди Христа.

„ Това ни обяснява освен историческата вероятност, а и бита на обособените хора в всекидневието им, което за мен персонално съставлява доста огромен интерес, тъй като не всичко е огромни събития “, добави тя.
Снимка: bTV

50 безработни оказват помощ на археолозите.

" 40 лева дневно, ние сме с дребни деца, не работиш ли, е зле “, сподели една от доброволките Олга Йосифова.

Дали са попаднали на изчезнало преди три века село, за което написа известният наш историк Богдан Николов, следва да разберем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР