На Имран Хан е забранено да се кандидатира за пет години в Пакистан

...
Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан е дисквалифициран да се
Коментари Харесай

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан е дисквалифициран да се кандидатира за длъжност за пет години, според изявление, публикувано във вторник от Избирателната комисия на Пакистан.

Хан беше забранен в резултат на това, че миналата седмица беше признат за виновен в процес за корупция и осъден на три години затвор, се казва в изявлението.

Процесът е свързан с разследване, проведено от избирателната комисия, която призна Хан за виновен в незаконна продажба на държавни подаръци по време на мандата му като министър-председател от 2018 до 2022 г.

Хан беше арестуван в дома си в Лахор след решението на съда в събота и беше транспортиран до столицата Исламабад.

Бившият звезден състезател по крикет, превърнал се в популистки политик, многократно отрича да е извършил нередности. Неговата партия PTI заяви през уикенда, че е подадена жалба във Върховния съд срещу решението.

Във видео, записано преди ареста му в събота, Хан помоли поддръжниците си да протестират мирно, за да гарантират своята „свобода и човешки права“. Той каза, че преминава през тази „борба“ за „бъдещето на децата на Пакистан“.

ФАЙЛОВА СНИМКА: Бившият пакистански премиер Имран Хан прави пауза, докато говори с Ройтерс по време на интервю в Лахор, Пакистан, 17 март 2023 г. REUTERS/Akhtar Soomro/Файлова снимка ФАЙЛОВА СНИМКА: Бившият пакистански премиер Имран Хан прави пауза, докато говори с Ройтерс по време на интервю в Лахор, Пакистан, 17 март 2023 г. REUTERS/Akhtar Soomro/Файлова снимка Ахтар Сумро/Ройтерс

70-годишният Хан беше свален с парламентарен вот на недоверие миналата година и оттогава води популистка кампания срещу сегашното правителство, водено от премиера Шехбаз Шариф, обвинявайки го в заговор с висши военни лидери, за да го отстранят от длъжност и да го държат заключен извън политиката.

Правителството на Пакистан отрече арестът му да е политически мотивиран или опит да бъде попречен да участва в изборите по-късно тази година.

През май неговият арест и кратко задържане по отделен случай предизвикаха жестоки сблъсъци между неговите поддръжници и полицията. Задържани са и няколко висши партийни лидери.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР