На Игнажден, 20 декември, пари назаем не се дават, за

...
На Игнажден, 20 декември, пари назаем не се дават, за
Коментари Харесай

Днес е Игнажден, най-важен е първият гост

На Игнажден, 20 декември, пари назаем не се дават, с цел да имате задоволително следващата година. Надеждите са добър и здрав човек да влезе пръв в къщата или да се обади по телефона, с цел да е добра и хубавичко идната година. Народните обичаи се пазят и до през днешния ден на този празник, предхождащ зимното слънцестоене. Именно на Игнажден стартират родилните болки на Дева Мария, с цел да роди Исус Христос на 25 декември.

Някога по-предвидливите не се оставяли на случайността и още преди празника се уговаряли с някой специфичен човек точно той да влезе пръв вкъщи на Игнажден. След прекрачване на прага той трябвало първо да отиде до огнището - там, където съгласно националната религия живее духът-покровител на фамилията. В някои региони на Северна България се смята за огромен шанс, в случай че първият клиент е здрава бременна жена.

Освен че не би трябвало да се дават пари назаем, на Игнажден е неразрешено да се изнася от къщи каквото и да било – предмет, храна, сечиво. А всеки, който излиза, на връщане би трябвало да бъде с „ цялостни ръце “.

Народната традиция предшества установяването на църковния празник. На 20 декември Източното православие празнува паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Според преданието, Игнатий е детето, за което се споделя в Евангелието на Матей. Там е разказан разногласието сред Христовите апостоли. Те се препирали между тях кой измежду тях има състезание. За да им даде урок, Исус прегърнал едно дете и споделил: „ Ако се не измененията и не станете чисти като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема “. Детето, което Исус прегърнал, бил бъдещият Игнатий Богоносец. Според вярващите в прераждането точно той се ражда през 19 век като Васил Иванов Кунчев.



20 декември е специфичен ден съгласно българската традиция, а светецът настойник Игнатий Богоносец пази положителното и свободата, охраняван от два лъва

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР