На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство,

...
На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство,
Коментари Харесай

Елена Йончева: На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство за медийната свобода

На ход е Европейската комисия, която би трябвало да предложи законодателство, което да подсигурява медийната независимост в държавите-членки. То би трябвало да се съобрази с правилата, заложени в резолюцията за свободата на медиите, която Европейският парламент одобри в сряда с голямо болшинство. Това съобщи Елена Йончева, съдокладчик по резолюцията от името на групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Политически НЕкоректно “ на БНР.

Елена Йончева уточни, че макар „ борбата “ по съответните оферти в комисиите, всички текстове, които тя предложи, бяха признати. Сред тях – европейските средства по информационните акции да не се разпределят от държавното управление, което и да е то, тъй като по този метод то основава послушни, проправителствени медии.

Вместо това, финансирането да става посредством неправителствена организация, която ще се основава на професионални критерии и няма да е обвързвана с конюнктурата в дадена страна.

Елена Йончева изиска повече бистрота освен за собствеността на медиите, само че и за финансовите потоци в тях, тъй че читателите и феновете да са наясно с обективността на информацията, която получават.

Да има европейски фонд в поддръжка на проверяващата публицистика, е друго от предложенията на Елена Йончева, признато в резолюцията на Европейския парламент. Освен това с документа тя упорства Европейската комисия да обезпечи отбрана за публицисти, тъй че да не бъдат обект на правосъдни каузи, с които да бъдат притискани и застрашени.

Евродепутатът напомни, че преди да бъде убита малтийската проверяваща журналистка Дафне Галиция, против нея са заведени към 50 каузи. Това не значи, че тези, които под претекст, че са публицисти, клеветят и наскърбяват, ще бъдат предпазени от правосъдно гонене, посочи Елена Йончева.

В резолюцията, по нейно предложение, има и текст, който указва на държавите-членки да подсигуряват достъпа на медиите до информация от държавните управления, опция за изявленията с представители на ръководещите, до конференции с тяхно присъединяване, както и до работата на националните депутати.

Мерките против пандемията поради COVID-19 не би трябвало да служат за опрощение да се затруднява работата на медиите, сподели Елена Йончева.
В отговор на въпрос дали текстовете в резолюцията няма да останат единствено като констатации, тя съобщи, че те са добра основа за европейско законодателство и, че Европейският парламент ще направи всичко допустимо да форсира процеса по приемането му.

Решихме държавите-членки да не се загатват поименно, с цел да може да се одобряват общи правила за медийна независимост в Европейски Съюз, съобщи Елена Йончева. Според нея те ще разрешат България да се откъсне от ужасяващото 111-то място по независимост на медиите в класацията на „ Репортери без граница “.

„ Ние сме там, тъй като стойностната публицистика няма съдружник в лицето на страната “, сподели тя. Дори държавното управление да не признава заключенията на тази интернационална организация, то няма по какъв начин да оспори разбора за медийната независимост в годишния отчет за върховенството на закона в държавите-членки, който Европейската комисия показа през септември, напомни Елена Йончева.

В първия отчет за България медийната среда беше мощно подложена на критика.

Огромното болшинство от европейски депутати, в това число от Европейската национална партия, които застанаха зад резолюцията в този момент, демонстрира разбирането за проблемите, разяснява Елена Йончева. Според нея най-важното е, че обстановката в България към този момент се разисква на всички съвещания на комисии в Европейския парламент – за положението на медиите, за корупцията, за неналичието на разделяне на управляващите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР