На хълм, от който се вижда Истанбул, е и училището,

...
На хълм, от който се вижда Истанбул, е и училището,
Коментари Харесай

Турция издига в култ религиозното образование, но то постига слаби резултати

На рид, от който се вижда Истанбул, е и учебното заведение, където преди 50 години момче от квартал на работническата класа опознава исляма. Момчето е Реджеп Тайип Ердоган, който по-късно ще стане президент на Турция, а учебното заведение е измежду първите религиозни, основани от страната, с цел да образоват бъдещитe имами и проповедници. То е образец за политиките на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и Ердоган, вложили милиарди в религиозното обучение през последните години, само че със съмнителни изгоди, споделя " Ройтерс " в специфичен репортаж.

Самият президент се върна в учебното заведение, в този момент с име " Анадолско висше учебно заведение имам хатип " Реджеп Тайип Ердоган " след преустрояване за 11 милиона $, при започване на академичната 2017-2018 година " Общата цел на образованието и системата на преподаване е да отгледа хора, които почитат историята, културата и полезностите си, " сподели Ердоган пред деца, които развяваха турско знаме и отбелязваха повторното отваряне на учебното заведение.

Президентът към този момент е показвал неведнъж, че задачата му е да отгледа " набожно потомство ", което " да работи за построяването на нова цивилизация " и е изтъквал достиженията на Турция и Османската империя като по-важни от западните хрумвания. Училището, което в този момент носи неговото име, е единствено един образец за напъните му да върне религията в центъра на публичния живот - хиляди учебни заведения получават милиарди долари, заделени за религиозно обучение.

Преглед на турския бюджет и проектите за вложения, изработен от " Ройтерс ", демонстрира, че разноските за учебните заведения имам хатип за момчета и девойки сред 14 и 18 година ще се двоят, с цел да доближат 1.68 милиарда $ през 2018 година Това ще е към четвърт от целия бюджет за гимназиите, въпреки 645 000 възпитаници в тях да са едвам 11 на 100 от всички гимназисти в страната. Така малко над една десета от учениците в този сегмент получават 23% от парите или два пъти колкото тези в елементарни образователни заведения.

От 2012 година, когато и този вид религиозни учебни заведения започнаха да одобряват и възпитаници в прогимназия, сред 10- и 14-годишна възраст, броят на децата в имам хатип доближи 1.3 милиона души. Те се образоват в общо 4000 институции и не престават да се строят още - проектите на управляващите са да довършат построяването на 128 гимназии през 2018 година и стартират градежа на още 50. Увеличени са и часовете по вяра в елементарните учебни заведения, някои от които към този момент са се трансформирали в имам хатип, само че държавното управление отхвърля да даде детайлности.

Въпреки спомагателните разноски обаче успеваемостта на учениците в имам хатип е по-ниска от нормалната, а министерството на образованието не дава отговор на въпроси на " Ройтерс " за тях. Образователният министър Исмет Йълмаз до момента е упорствал, че откриването на нови учебни заведения е отговор на потребността в турското общество. " Правим каквото кажат жителите ни, " сподели той през декември. Според консултант на държавното управление, потърсен от организацията, " ислямът не се постанова на хората... просто даваме опция на фамилиите, които желаят да изпратят децата си в имам хатип. "

" Дъщеря ми мечтае за имам хатип "

За някои в Турция възходът на религиозното обучение е проблем - изявленията с родители, учители и представители на образованието демонстрират, че ролята на исляма в образованието разделя публичното мнение. За едни ислямистката вълна в учебните заведения лишава децата от други благоприятни условия. Базата на Ердоган, довела ПСР на власт през 2003 година, обаче не счита по този начин.

Новият комплекс на имам хатип " Реджеп Тайип Ердоган ", изискан в ислямски жанр, се намира в европейската част на Истанбул. Там учат близо 800 възпитаници - факт, който носи горделивост на родителите им. " Ако даде Бог, всички наши учебни заведения ще доближат този стандарт и качество, " счита 45-годишният химик Камбер Чал, чийто 16-годишен наследник съгласно него посещава учебното заведение с наслада. " Дъщеря ми в този момент мечтае за имам хатип, за времето, когато ще се покрие и ще учи за Корана и живота на Пророка. "

Преди петъчните молебствия някои деца играят футбол, други слушат имам в джамия на покрива, споделя кореспондент на " Ройтерс ", посетил учебното заведение през октомври. Уебсайтът му акцентира триумфи в биологията, химията, арабския език и рецитирането на Корана, както и спортове като карате. Религиозното обучение заема сред една четвърт и една трета от образователната стратегия на учебните заведения имам хатип.

Светски насочените турци, хората с възгледи в лявата част на политическия набор и представители на алевитското малцинство не могат да примат това. Според Ферай Айтекин Ердоган, която оглавява профсъюз на учителите и подлага на критика експанзията на имам хатип, " няма потребност хората да получават религиозно обучение, с цел да си намерят специалност. "

 Турция издига в фетиш религиозното обучение, само че то реализира слаби резултати
© Reuters

Разделения

Може учебното заведение на Ердоган да е пример за имам хатип, само че има и други образци. В азиатската част на Истанбул да вземем за пример прогимназията " Саригази ", отворена по случай 60 години от основаването на Република Турция, е светско учебно заведение в регион с огромен брой Алевити и всемирски насочени турция, огромна част от което се " трансформира " в имам хатип. Стотици подписи са събрани, с цел да бъде спрян процесът, откакто " гостуващите " религиозни часове, в пространства на учебното заведение, водят до такава степен, че в постройката с 3000 възпитаници в " световна " прогимназия 1300 души са част от " успореден " имам хатип.

Според някои родители учениците в " светската " част на учебното заведение получават по-малко финансова поддръжка, а образователният развой е усложнен от това, че сега има приблизително по 40 възпитаници в клас, до момента в който в пространствата " имам хатип " броят е приблизително 30 души. " Защо имам хатип да е по-добрата част от учебното заведение ", пита майката на едно от децата; някои от родителите настояват, че те не могат да употребяват пространства за научни опити и изкуство. " Ройтерс " не може да удостовери думите им, само че в отговор на петицията просветителните управляващи желаят да изградят ново учебно заведение в региона. Според родителите друга петиция от октомври е спряла построяването на стена в единия завършек на игрището, която съгласно тях е била крачка към окончателното делене на " Саригази " на две елементи.

В друго учебно заведение в азиатската част, " Махмут Кемал Инал ", родители споделят, че не са съумели да предотвратят превръщането му в имам хатип, което съгласно управляващите е било желано от " локалните общности ". Данни на " Ройтерс " обаче сочат, че в учебното заведение са се записали два пъти по-малко деца при започване на сегашната образователна година, в сравнение с нормално постъпват там.

Значителни разноски

От 6.9% от общия бюджет през 2003 година разноските за обучение са достигнали 12.3% за тази година. Въпреки този съвсем повторен скок - и по-щедрото финансиране на религиозните учебни заведения - децата в имам хатип наподобява изостават по отношение на съучениците си в елементарни учебни заведения. Езва 18% от кандидатстващите в университет от имам хатип са били признати, до момента в който от " всемирски " държавни гимназии делът им е 35 на 100, а от частни - 45 на 100. Проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване от декември също демонстрира, че триумфът на гимназистите от имам хатип е под междинния за страната.

Турция също така загуби осем места в класацията за триумфа на учениците в химия, математика и четене спрямо резултата в предходно проучване от 2014 година Сега тя е на 50-о място от 72 страни. Трудно е да се каже дали социоикономически фактори основават разликите сред учениците в имам хатип и останалите, само че първите са публикувани както в огромните градове, по този начин и в по-малките, в квартали, населявани от хора и с по-ниски, и с по-високи приходи.

 Турция издига в фетиш религиозното обучение, само че то реализира слаби резултати
© Reuters

" Национална еднаквост "

Според покровителите на имам хатип експанзията им в този момент се дължи на предходните практики те да бъдат " потискани " - за последно множеството от тях бяха затворени при така наречен " постмодерен прелом " от 1997 година, когато армията изиска от държавното управление да подаде оставка и наложи затварянето на религиозните учебни заведения. Това докара до митинги в доста елементи на Турция. Според предприемача Ханефи Гюндоган, който не съумял да прати огромния си наследник в такова учебно заведение поради погрома, само че го направил с най-малкия си, " мюсюлманите към този момент са стигнали миг, в който могат да дишат по-спокойно в личната си страна. " " През последните 15 години държавното управление демонстрира почитание към мюсюлманите, " прибавя той.

Представители на асоциацията на учебните заведения имам хатип изясняват, че модернизацията и приемането на западните полезности не са се случили " здравословно ", а по " лекомислен " и " формалистки " метод и това не е " в естетика със социологията " на страната. И родители, чиито деца посещават религиозни учебни заведения, акцентират потребността от положително морално обучение. Критици въпреки това упорстват, че с този развой се построява рискова версия на " национална еднаквост " през образованието.

Те акцентират изместването на теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията в образователната стратегия и удвояването на броя на часовете по вяра в " елементарните " учебни заведения. Вероучението става задъжлително и родители, които не желаят това, би трябвало да се извърнат към съда. " Не го върша единствено за себе си... желая на детето ми да бъде позволено да няма уроци по вяра, само че се боря и за унищожаване на наложителното религиозно обучение от програмата, " споделя инженерът Йозлем Коч, спечелил дело и дал опция на сина си да не учи вяра. Има и други родители в Турция, които се чудят за какво това е извънредно належащо.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (350)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР