На границата. Поезия в пукнатина е книгата, събрала стиховете, които

...
На границата. Поезия в пукнатина е книгата, събрала стиховете, които
Коментари Харесай

Поезия с награда за литература ще бъде представена днес във Варна

" На границата. Поезия в цепнатина " е книгата, събрала стиховете, които печелят на живеещата в Германия българка наградата  на Националния дарителски фонд " 13 века България " за лирика в състезанието " Съвременна българска художествена литература без граници " 2022, научи Varna24.bg .

Във Варна премиера на издадените творби е през днешния ден от 18:00 в Художествения музей " Георги Велчев “ на ул. “Радко Димитриев " 8.

Донка Димова, живееща в Бремен, Германия, българка, се завръща за малко в родината, с цел да показа своята нова книга - стихосбирката " На границата. Поезия в цепнатина ".

Родом от Бургас, Донка е мощно обвързвана с Черноморието и тези дни показва своята стихосбирка в морските градове на България. В своите стихове Донка Димова вижда морето като граница и връзка сред световете. Книгата й е един лиричен роман от осем цикъла, измежду тематиките на които е и ориста на бежанците, сложния път към свободната земя, инстинктите за оцеляване.

Донка Димова е политолог, преводач и стихотворец. Родена е през 1986 година в Бургас. Завършва немската езикова гимназия в родния си град, а по-късно - политология, европеистика, обществена политика в Бремен и Хановер. Живее в Бремен, работи с хора в неравностойно състояние, съветник е по обществени и просветителни въпроси, и експерт по вътрешноевропейска миграция. Води курсове по креативно писане, провежда литературни четения. През 2021 година печели премия на Евангелската културна черква в Бремерхафен. Публикува стихове в литературни списания като " Море ", " Слово " и " Златорог " и други През 2014 година издава независима стихосбирка " Превод на всекидневието ". Стиховете й са превеждани на немски и арабски език.

През 2022 година получава първа премия за Поезия на клуба на българските дами и фамилии в Хамбург. Същата година печели премията на Националния дарителски фонд " 13 века България " за лирика в състезанието " Съвременна българска художествена литература без граници ". Материалното изражение на премията съставлява отпечатването на книгата й в България от Университетското издателство " Св. Климент Охридски “. Това е втората книга на авторката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР