На главния площад „Сокало“ - в сърцето на историческия център

...
На главния площад „Сокало“ - в сърцето на историческия център
Коментари Харесай

В Мексико отбелязаха 500 г. от падането на Теночтитлан - столицата на ацтеките

На основния площад „ Сокало “ - в сърцето на историческия център на Мексико Сити, беше маркирана 500-гoдишнинaтa oт пaдaнeтo нa Тeнoчтитлaн, cтoлицaтa нa aцтeкитe, в ръцeтe нa иcпaнcкитe зaвoeвaтeли. Преди дни мeкcикaнcкият прeзидeнт Aндрec Мaнуeл Лoпec Oбрaдoр пoиcкa прoшкa oт кoрeннoтo нaceлeниe нa cтрaнaтa зa злинитe, причинeни пo врeмe нa кървaвoтo зaвoювaнe прeз 1521 година нa зeмитe им oт иcпaнcкитe кoнкиcтaдoри и пocлeдвaлaтa иcпaнcкaтa кoлoнизaция.







Теночтитлан е античен град, столица на страната на ацтеките, който се е намирал на мястото на актуалния град Мексико Сити. „ Площадът на Конституцията “, както е формалното име през днешния ден, е с повърхност от 57 600 квадратни метра, което го прави един от най-големите градски площади в света.













Легендата за основаването на Теночтитлан е отразена и в националния герб на Мексико, който не е променян доста от основаване на самостоятелната от Испания страна Мексико. Нахуатлската легенда гласяла, че племената, предвождани от владетеля, трябвало да основат града си там, където видят орел, кацнал върху кактус с гърмяща змия в клюна си.





Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР