На ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи

...
На ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи
Коментари Харесай

МВР не връчва фишове само на ГКПП `Кулата-Промахон` и `Илинден-Ексохи` |

На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата - Промахон " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден - Ексохи " към този момент не се връчват фишове, предизвестия за санкции и не се събират невнесени санкции за нарушавания по пътищата след решението на Върховния административен съд, заяви Българска национална телевизия. 

Преди два дни ВАС нареди на граничните управляващи неотложно да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на двата гранични пункта, като решението е дефинитивно. 

, че " предвид на трайната правосъдна процедура на Конституционния съд, на Съда по правата на индивида и на Съда на Европейския съюз, събитието, че страната не може да извърши задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв метод не може да бъде съображение за възпрепятстване на правото на овакантяване на страната ".

Решението се отнася за тези два пункта, тъй като делото е заведено единствено за тях. Според магистратите инспекциите са противозаконни, тъй като се извърват от гранични, а не от пътни служители на реда. 

Министерство на вътрешните работи стартира инспекции през юни, като досега са връчени фишове за над 11 милиона лв. на близо 78 000 шофьори. Платените санкции са за 3,4 млн. лв., а на място по границите са изплатени над 39 000 лв.. 

" Нашата цел е да основан такава нормативна база, образование и техническо застраховане, че тази активност да продължи. Искаме да бъдат връчвани съответните документи. Да се знае, че в случай че съм нарушил Закона за придвижване по пътищата, би трябвало да бъда осведомен какво е моето нарушаване ", сподели вътрешният министър Христо Терзийски във връзка решението на съда. 

По думите му претекстът постоянно е бил сигурността за придвижването по пътищата и понижаване и на жертвите, и на злополуките, и на ранените. " Основен фактор за настъпването на тежките катастрофи – може би в над 80% от случаите, е превишена или несъобразена скорост. Глобите, които ние връчваме в регионите на Граничен контролно-пропусквателен пункт, са над 90% са санкции за превишена скорост, които са открити от механически средства ", разяснява още той. 

Омбудсманът обжалва проверките пред Конституционния съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР