На Гала на Музея на Академията през 2023 г. в

...
На Гала на Музея на Академията през 2023 г. в
Коментари Харесай

Визия на седмицата: Селена Гомез ни напомня за елегантността на ръкавиците до лактите

На Гала на Музея на Академията през 2023 година в Лос Анджелис нощес не една, а три звезди дойдоха с очебийно ретро аксесоар: Вечерни ръкавици. И Селена Гомез, облечена във Valentino, и Кара Делевин (носеща Del Core) излязоха в типичен черни оперни ръкавици, до момента в който аленият кожен чифт на Джаред Лето - въпреки и евентуално да не е с дължина до лакътя - стърчи отдолу под бялата му риза Givenchy от поплин.

Популяризирана за първи път през 16-ти век, оперната ръкавица (обикновено категоризирана като дълга между 19 и 23 инча) от дълго време е надеждна дреха за издигане и преувеличаване на всеки отбор.

Традиционно направени от мека ярешка кожа и подплатени с коприна, ръкавиците в миналото са били деликатно премислян знак на статус - и колкото повече са украсени, толкоз по-добре. Съобщава се, че кралица Елизабет I е носила чифт, зашит с два инча златни ресни. Част от историческата прелест също е, че ръкавиците резервират скромността на носещия ги (ключова добродетел на 1500 година, изключително за жените), действайки като физическа преграда за досег.

Благородните и женствени конотации на дългите до лакътя ръкавици се резервираха единствено през хилядолетието. Всъщност по време на Златния век на Холивуд те са били жизненоважна част от съблазнителния сексапил на Мерилин Монро. Докато извършва емблематичния музикален номер „ Диамантите са най-хубавият другар на момичето “ от кино лентата от 1953 година „ Джентълмените избират русокоски “, Монро съчетава блестящо розовата си сатенена рокля без презрамки с чифт оперни ръкавици – украсени с ослепителни гривни, сходно на Гала визията на Гомес.

Това беше мощен образец за шивашка подривна активност: визията на Монро, модерна „ секс бомба “, в целомъдрения и непорочен аксесоар (да не приказваме, че е комбиниран с роклята с по-бюстие) намигна към историята на модата и нейното репресивно отношение към секса.

Днес продуктът претърпява подем – появява се на ръцете на Бела Хадид, Ан Хатауей, Оливия Родриго, Зоуи Кравиц, Ема Д’Арси, Миа Гот и други Въпреки че към момента се носят от кралски особи (само предходната седмица херцогинята на Кеймбридж носеше чифт бели ръкавици до лакътя от Паула Роуън на тържествена вечеря в Бъкингамския дворец), гъвкавостта на вечерната ръкавица я прави изненадващо игриво парче.

За най-новата си акция есен-зима 2023 година Versace облече чифт черни кожени ръкавици с резултат на крокодил със сини дънки от деним. По сходен метод на Met Gala през 2022 година артистът Коди Смит-Макфий дойде в червен чифт пожарникарски кожени оперни ръкавици Bottega Veneta, смачкани под ръкава на бяла риза на райета и дънки. И макар че феновете на ръкавиците от 1500 година може да са припаднали при гледката, Кендъл Дженър даже е известно, че съчетава нейните с долни дрехи.

Но има нещо привлекателно в това да си върнеш фешън продукт и да го поставиш в напълно друг подтекст. Докато скромността може да не е толкоз високо почитана, както през 16-ти век, елегантността - и хуморът - са безконечни. Така че, без значение дали носите дълга рокля на Valentino a lá Gomez или бършете праха от обичан чифт дънки, ръкавицата е тук, с цел да остане.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР