На фона на значително по-високите цени на природния газ през

...
На фона на значително по-високите цени на природния газ през
Коментари Харесай

Пазарът на природен газ - повече клиенти, но по-скромно потребление

На фона на доста по-високите цени на природния газ през предходната година клиентите на газовите сдружения изненадващо са се нараснали, въпреки и незначително. В края на 2022 г броят им е достигнал 152 383 (битови и небитови клиенти), което е растеж с 4.2%. Това демонстрират данните от годишния отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за 2022 г.В него се показва, че повишаването е по-голямо при семействата, в сравнение с при компаниите. Увеличението за бита е с 4.4% (до 144 130), до момента в който за небитовите консуматори е едвам 1.2 на 100 (до 8253 абоната), излиза наяве още от документа. В него не е обещано пояснение на какво се дължи този, въпреки и алегоричен, растеж в една от най-динамичните в ценово отношение години. Много е евентуално обаче да става въпрос за към този момент почнали процедури по присъединение от миналата 2021 година, които просто са завършили през миналата година.

На фона на доста по-високите цени на природния газ през предходната година клиентите на газовите сдружения изненадващо са се нараснали, въпреки и незначително. В края на 2022 г броят им е достигнал 152 383 (битови и небитови клиенти), което е растеж с 4.2%. Това демонстрират данните от годишния отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за 2022 година

В него се показва, че повишаването е по-голямо при семействата, в сравнение с при компаниите. Увеличението за бита е с 4.4% (до 144 130), до момента в който за небитовите консуматори е едвам 1.2 на 100 (до 8253 абоната), излиза наяве още от документа. В него не е обещано пояснение на какво се дължи този, въпреки и алегоричен, растеж в една от най-динамичните в ценово отношение години. Много е евентуално обаче да става въпрос за към този момент почнали процедури по присъединение от миналата 2021 година, които просто са завършили през миналата година.

И до момента в който броят на клиентите пораства, потреблението понижава, демонстрират данните на КЕВР. Общата консумация на природен газ от клиенти на газовите сдружения през 2022 година е 4 877 195 MWh, което е спад с 13% спрямо 2021 година Очаквано с най-голяма консумация са клиентите на " Овергаз мрежи ", " Ситигаз България " и " Аресгаз ", само че това е обяснимо - трите сдружения обслужват 84% от всички клиенти на природен газ в страната.

От КЕВР регистрират очевидното - нужната инфраструктура за систематизиране на природен газ в страната е в развой на създаване, а битовите клиенти са малко. Експертите напомнят, че работят по механизъм, осигуряващ тласъци за газоразпределителните сдружения да не престават развиването на мрежата и присъединението на нови клиенти за последователно увеличение на потреблението.
Реклама

" В тази връзка КЕВР утвърждава пределни цени за продажба на природен газ, което дава опция на газовите компании да продават на крайни клиенти на цени, по-ниски от одобрените, като по този начин се подтиква газифицирането на семействата ", написа още в отчета на регулатора.

Според бизнеса обаче казусът с неразвитата газификация е доста по-сериозен - при започване на годината секторът излезе с остра декларация за неналичието на цялостна политика и за следващ път се оплака от преобладаващата роля на " Булгаргаз " и откровената липса на ограничения за развиването на градска газова инфраструктура. Проблем е и отсъствието на обезщетения за битовите консуматори на природен газ, което в допълнение спъва процеса по присъединението на нови клиенти.
На родна почва Местният рандеман на газ в България, а главните количества - несъмнено, идват от импорт, излиза наяве още от отчета на КЕВР. В момента у нас работят две добивни предприятия - " Проучване и рандеман на петрол и газ " и " Петрокелтик България ". През м.г. първата компания е добила 63 827 MWh природен газ, а втората малко повече - 111 155 MWh, демонстрират данните от отчета на КЕВР. Реклама Свързани публикации Газовата година на България: Как страната се оправи с най-тежката обстановка и какво следва 15 февруари 2023, 17:50 Върховен административен съд анулира част от наредбата за цените на природния газ 30 януари 2023, 10:37 " Булгаргаз " към този момент няма обвързване да продава газ през борсата 19 декември 2022, 10:27 Светослав Иванов: Топ приоритет на властта би трябвало да е локалният рандеман на газ 8 септември 2022, 12:21
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР