На фона на усилията на САЩ и Европа да изолират

...
На фона на усилията на САЩ и Европа да изолират
Коментари Харесай

Задната вратичка на Русия към глобалната банкова система се затваря

На фона на напъните на Съединени американски щати и Европа да изолират Русия от западната финансова система, Москва откри различни пътища посредством банки в Персийския залив и Европа.

Последните дейности обаче демонстрират , че опитите на Вашингтон да затвори тези малки врати набират мощ.

Основната държавна банка на Дубай закри сметките на съветски олигарси и търговци на нефт, което е сигнал за репресии против обвързвания с Русия бизнес. Турските кредитори също са все по-предпазливи във връзка с такива транзакции, защото са подложени на напън от страна на държавното управление на Съединени американски щати да съблюдават глобите. Освен това американските управляващи са сложили банкерите във Виена под паника.

Emirates NBD, известна дубайска банка, заема централно място в тези промени. След нахлуването на Москва в Украйна през 2022 година съветските предприятия и олигарси се обърнаха към Обединените арабски емирства за финансово леговище, като Emirates NBD извлече обилни изгоди. Въпреки това, под възходящия напън от страна на Съединени американски щати, банката обърна позицията си. Тя затвори отдела си, ориентиран към Русия, спря да приема преводи в рубли от Русия и закри голям брой сметки на съветски жители, изключително тези, свързани със глобени субекти.

Особено наранени са субекти от мрежата от търговски и транспортни компании, свързани с Етибар Еюб, някогашен изпълнителен шеф на Coral Energy в ОАЕ. Тази мрежа, включваща субекти като Voliton и Bellatrix Energy, играе основна роля в улеснението на износа на нефт от Русия. Действията на Emirates NBD дадоха отражение, като се оповестява, че дубайският клон на Banque Misr също закрива сметки на сдружения, участващи в комерсиалната мрежа.

В Турция натискът на американското държавно управление за рекалибриране на икономическите връзки с Русия докара до провокации при обработката на заплащанията, което се отрази на турските експортьори. Съединени американски щати се ангажираха и с Австрия, като приканиха финансовите институции да схванат и да се придържат към засилените им пълномощия за налагане на наказания.

Миналия месец Специалната група за финансови дейности извади ОАЕ от сивия си лист на страни, които не съблюдават условията, като призна забележителния прогрес в отстраняването на минусите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР