На фона на рокадите в Агенцията за бежанци, потокът от

...
На фона на рокадите в Агенцията за бежанци, потокът от
Коментари Харесай

Украински бежанци продължават да пристигат на Централната гара в София


На фона на рокадите в Агенцията за бежанци, потокът от хора не стопира. Влакове, цялостни с украински бежанци не престават да идват на Централната гара в столицата. От няколко дни там е основана организация за тяхното посрещане и за регистрацията им. Имаше сигнали за дълги опашки, за бежанци, които нощуват на гарата, с цел да могат да бъдат регистрирани.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3136
21 часа и 10 минути. Влак с 40 бежанци идва с час забавяне.

" На перона ги чакаме, още оттова, със специфични табели за жителите за Украйна ", споделя Венера Милова, секретар на Столична община.

" Ние ги довеждаме до спешния център, който се намира надлежно сега на терасата и там се намира пунктът на РЗИ, на който тестват всички пристигнали украинци. Излезли са общо двама индивида позитивни. Те се изолират на територията на гарата, идва екип на Спешна помощ ", изясни Момчил Старидолски, Български червен кръст.

С останалите работата продължава.

" Сандвичи, кроасани, чай, кафе предлагаме, вода, сокове, пюрета за дребните деца. Повечето хора са изморени и надлежно разполагаме и с леглова база, където да ги настаним. Както Столична община предлага центрове за настаняване за хората които желаят да останат по-продължително в София. Така че те има къде да отдъхнат, да си помислят и на идващия ден вероятно да решат какво желаят по-нататък ", споделя Момчил Старидолски.

Детски ъгъл, места за отмора и маси, където да спрат преди да продължат нататък. На една от масите са Катя и нейната другарка. Тръгнали от Киев с ясна последна точка - България. 10 минути след слизат от влака, при тях идва преводач.

- Какви са вашите планове? Къде желаете да отидете?

- Пловдив. Имаме уговорена квартира там.

- Много е значимо да отидете от другата страна, там минава цялата регистрация.

Искат в някакъв миг да стартират работа у нас. И им би трябвало статут " краткотрайна протекция ". Тръгват към гишето, пред което единствено една нощ по-рано е имало голяма опашка, незадоволително чиновници и нощуващи на гарата бежанци.

" Днес следобяд доставиха още три работни места, изнесени, тъй че виждаме, че довечера нямаме никаква опашка, само че все пак сме основали организация. Раздаваме номерца, минават с номерца, изчакват, почиват си, минават за регистрация и са свободни да продължат пътя си натам ", споделя Венера Милова, секретар на Столична община.

Катя и приятелката и влизат, дават им нужния номер и една по една минават през бързо изявление и фотография. По-малко от час по-късно и двете са подготвени.

" Вече имам краткотрайна протекция. Изобщо не е дълга процедурата. Действат доста бързо и разбираемо. Много съм удовлетворена, посрещнаха ни, имаше къде да си отдъхнем, дадоха ни храна и вода. Много ми хареса това, че има и преводачи, които ни помогнаха да свършим всичко ", показа Катя.

Обръщаме взор в другия завършек на гарата.

" Вече сме безусловно към изчерпване, след мъничко ще закараме към общинските бази две фамилии майки с деца ", сподели Венера Милова, секретар на Столична община.

За по-малко от 2 часа в спешния център остават най-вече доброволци и чиновници, а 40 бежанци към този момент потеглят към идната стъпка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР