На фона на разпространението на коронавируса и ценовата война на

...
На фона на разпространението на коронавируса и ценовата война на
Коментари Харесай

Петролният пазар е изправен пред най-големия риск от Голямата рецесия насам

На фона на разпространяването на ковид и ценовата война на петролния пазар, стартирана от Саудитска Арабия и Русия, нефтената промишленост е изправена пред най-сериозните опасности от годините на финансовата рецесия насам. На това мнение са специалистите от " Кофас ".

В края на предходната седмица Москва реши да не поддържа по-значително понижение на добива на нефт поради разрастването на епидемията от COVID-19. В резултат на това страните от ОПЕК взеха решение да смъкват всички ограничавания за личното си произвеждане, а това докара до срив на цените. Сортът Brent поевтиня до 30 $ за барел, което беше най-ниското му равнище от февруари 2016 година насам.

Междувременно още преди срещата на ОПЕК коронавирусът упражни забележителен напън върху промишлеността, като потреблението от страна на най-големия пазар в света - Китай, беше лимитирано. Международната организация по енергетика предвижда търсенето на нефт да се свие с почти 435 000 барела дневно през първата половина на 2020 година.

" Очакванията ни са, че коронавирусът ще окаже най-силното въздействие върху суровия нефт от Голямата криза насам. Ситуацията сега евентуално ще докара до пренасищане на петролните пазари за по-голямата част от актуалната година. Поради тази причина понижаваме прогнозата си за междинните цените на петрола за 2020 година с 15 $, т.е. цената ще падне на 45 $ за барел ", разяснява шефът на " Кофас България " Пламен Димитров.

" Краят на съдействието сред членовете на ОПЕК+, което ще влезе в действие от 1 април, значи, че Саудитска Арабия и Русия, както и по-малки, само че основни производители, ще се борят за пазарен дял с американските производители на шистови артикули. Надпреварата ще тежи и на суровите цени в Европа, които към този момент спаднаха с 10% в петък и с 30% в понеделник сутринта ", показват още от компанията.

По думите на специалистите отрицателният напън от петролната рецесия продължава да тежи върху стопанската система, а вследствие на това може да се чака по-слаб напредък на брутния вътрешен артикул.

" Ако в исторически проект ниските цени на петрола бяха тласък за икономическата интензивност в страните вносители на нефт, то ударът върху доверието на потребителите и бизнеса след епидемията с COVID-19 се чака да резервира световното търсене под надзор. Вероятността те да доведат до по-висока интензивност в Европа, Азия и Северна и Южна Америка е дребна ", споделят още експертите.

Евтиният нефт ще засегне международния енергиен бранш, като най-сериозен ще бъде ударът върху фирмите, профилирани в изследването и добива на нефт и природен газ. От " Кофас " допълват, че нараствания брой на банкрутите в бранша през актуалната година наподобява неизбежно. Все отново по-ниските цени на петрола биха могли да дават опция за нарастване на маржовете по веригата на петролната индустрия, да вземем за пример пречистване, превоз, търговия и други. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР