На фона на растящите страхове у хората - екип тръгна

...
На фона на растящите страхове у хората - екип тръгна
Коментари Харесай

Продават у нас кръвна плазма на черно, цената достига хиляди

 На фона на растящите страхове у хората - екип потегли по следите на скица за продажба на кръвна плазма на черно!  Пандемията промени противозаконния пазар и търговците на кръв към този момент продават и плазма. Цената й доближава до 5 000 лв..

Търсенето дефинира предлагането. Тази остаряла максима се оказа годна и за търговците на кръв.

Екипът ни среща търговците в двора на една от огромните столични лечебни заведения. Заговарят ни сами. Искаме им кръвна плазма, а те ни изясняват, че имат двама познати, минали през болестта, които могат да дарят.

Казват, че ще ни коства не по-малко от 4-5 хиляди лв., само че ще получим най-хубавия артикул.

Разбираме се, че ще създадем договорката на идващия ден. Те ще дарят, ние ще платим. Разменяме и телефони, а единствено няколко часа по-късно търговците ни звънят. Първо споделят,  че евентуалните донори са отпътували за чужбина и не могат да оказват помощ. Час по-късно към този момент са намерили различен.

Уговорката е да се чуем на идващия ден сутринта, когато при нас ще е и мнимият наследник на измислената от нас жена, нуждаеща се от плазма.

Уверяват ни, че въпросният донор е изкарал COVID- 19 преди два месеца. Обещават в деня на срещата да донесат и документ от позитивния му PCR тест.

Решихме да спрем до тук, описват от " Нова ". От Министерство на вътрешните работи разясняват, че при тях до момента не са постъпвали сигнали за търговия на черно с плазма.

" Търговия с кръвна плазма е по-трудна в сравнение с общоприетото кръводаряване, това, което се вихри пред кръвните центрове. За да си донор на плазма би трябвало да отговаряш на значителен брой условия - антителата да са избран брой, да е минало несъмнено време и така нататък “, споделя основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Една от аргументите за неналичието на сигнали евентуално е и обстоятелството, че и двете страни в договорката получават това, което им би трябвало.

Темата продължаваме и на следващия ден, с позиция на здравното министерство - в действителност ли е толкова елементарно ли се търгува с плазма, колкото настояват хората, които я продават и  може ли тази вид търговия да се окажат рискови за здравето на пациентите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР