На фона на продължаващата пандемия, очакваната най-дълбока икономическа рецесия след

...
На фона на продължаващата пандемия, очакваната най-дълбока икономическа рецесия след
Коментари Харесай

Ще донесе ли президентската кампания на Тръмп нови главоболия на Германия?

На фона на продължаващата пандемия, предстоящата най-дълбока икономическа криза след Втората международна война и излизането на Англия от европейския съюз, 2020 година се трансформира в същинско тестване за немския канцлер Ангела Меркел, написа Блумбърг.

Колкото и необикновено да звучи, обстановката най-вероятно ще се утежни.

Предстоящата акция за президентските избори в Съединени американски щати ще се организира под сянката дълбока икономическа криза и бурно расово неодобрение, което съгласно доближени до Меркел е причина канцлера да се приготвя за нови офанзиви от страна на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Само от началото на този месец Тръмп заяви, че ще понижи американското военно наличие в Германия с към една трета, че ще провежда среща Косово и Сърбия в Белия дом на 27 юни, на която няма да вземат участие представители на Европейски Съюз, и дръпна шалтера на договарянията с европейските страни за създаване на интернационална система за цифрово данъчно облаган. Освен това, той заплаши да наложи мита върху вноса на европейски коли, което си е директна офанзива против Германия. Тук би трябвало да се отбележат и американските наказания против „ Северен поток 2 “, които забавиха доста плана.

Докато Съединени американски щати се пробват да овладеят всеобщите митинги против полицейската свирепост и епидемията от COVID-19 в страната, поради която над 118 хиляди американци изгубиха живота си, рейтинга на Тръмп продължава да върви надолу. Това е причина доста политици в Берлин да се притесняват, че американският водач ще предприеме нова атака против Европа, и по особено против Германия. Меркел даже е показала президентските избори в Съединени американски щати като рисков фактор за Европейският съюз по време на вчерашната видеконферентна връзка с водачите на блока, твърди източник, осведомен с диалозите.

Обвиненията, че Тръмп смесва политиката с персоналните си ползи получиха нова мощ на фона на редицата скандални изказванията на някогашния консултант на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в неговите записки, които се чака да бъдат оповестени на 23 юни.

В книгата си Болтън споделя, че Тръмп е потърсил помощ от китайски си сътрудник Си Цзинпин за спечелването на идния през ноември президентски избор в Съединени американски щати. Говорител на акцията на Тръмп съобщи пред Блумбърг, че изказванията на Болтън са „ неуместни “.

Търговско напрежение

Нарастващото комерсиално напрежение съставлява най-непосредствената опасност за Берлин, като някои специалисти и анализатори считат, че Тръмп може да трансформира въвеждането на цени върху вноса от Европа в една от главните тематики в предизборната си акция.

„ Европейският съюз ограбва нашата страна толкоз доста, просто е необикновено. Толкова е елементарно да разгадаем този проблем. Ако те не трансформират практиките си, ще наложим мита върху вноса на техните коли. Тогава те незабавно ще създадат промени “, съобщи Тръмп при започване на месеца.

Потенциална нова комерсиална война би била финансово злополучие за немската автомобилна промишленост и може да засегне продажби на стойност 23 милиарда евро. Ако Съединени американски щати наложат 25% мита върху вноса на европейски коли, това ще докара до растеж на цената на колите със приблизително 10 хиляди евро, пресмятат от Европейската комисия.

От Европейски Съюз обявиха, че в случай че Вашингтон предприеме сходни дейности, блокът ще наложи мита върху американски артикули на стойност 35 милиарда евро.

Въздействието на евентуална комерсиална война сред Съединени американски щати и Европейски Съюз евентуално ще бъде още по-голямо и от спора сред Вашингтон и Пекин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР