На фона на проблемите с е-направленията, в здравната система се

...
На фона на проблемите с е-направленията, в здравната система се
Коментари Харесай

От 1 юли НЗОК поема медицинските изделия

На фона на проблемите с е-направленията, в здравната система се задава ново разтърсване от 1 юли - след 4 години разисквания и две отлагания НЗОК би трябвало да поеме отпущането на помощни средства и медицински произведения на хората с увреждания. Обещанията са това да стане по улеснен за хората метод, само че трескавата подготовка в последния миг не изключва предизвестени и не толкоз предизвестени проблеми, оповестяват от " Сега ".

В момента тече публично разискване на измененията в правилника за използване на закона за хората с увреждания, с които се регламентира промяната. Срокът за това е 20 юни, т.е. би следвало постановлението на Министерски съвет да се одобри безусловно дни преди влизането в действие на новите условия. До момента по него не са оповестени обществено никакви мнения, макар че въпросът е извънредно значим за организациите на хората с увреждания, които от години стачкуват за решаването му.

Според претекстовете към правилника, подаването на заявление за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения на хора с увреждания ще става напълно по електронен път, а до момента опитът е посочил, че това рядко се получава от първия път и без неуредици. Който има медицински документ за такова произведение, публикуван преди 1 юли 2022 година, ще може да го употребява до приключване на периода му. Ако в медицинския документ липсва посочено здравно произведение, то ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК ще би трябвало да дефинират самостоятелно от какво има потребност индивидът. Това им става обвързване и за в бъдеще.

Ако помощното средство е на стойност над 1000 лева, то утвърждението ще идва от шефа на НЗОК, а в случай че е под тази стойност - от шефа на РЗОК. Доставчиците могат да бъдат единствено от особено основан указател. Стойността на всяко произведение ще се дефинира всяка година от НЗОК, като измененията ще влизат в действие от идната година. С тази цел на 31 май на компаниите беше спуснат тридневен период да заявят предпочитание да доставят средства, които са заплащани от НЗОК.

Именно цената на всяко произведение, до която заплаща страната, от години провокира разногласия. Според организациите на хора с увреждания в този момент с избраните предели човек не може да получи съответни помощни средства. Предстои да се разбере по кое време стойностите биха могли да бъдат осъвременени.

Наред с писането на наредби и условията към доставчиците, занапред ще се попълня и административният потенциал на касата за вдишване на новите отговорности. За задачата с актуализацията на бюджета на НЗОК, която е част от почналото към този момент разискване на предложенията, се планува касата да получи в допълнение 4 млн. лева до края на годината за заплати и осигуровки на нови 100 чиновници. Тези чиновници би трябвало да поемат сключването на контракти с компаниите за доставка на помощни средства, да обработват постъпващите заявки за разпределяне на такива средства и така нататък, излиза наяве от претекстовете към законопроекта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР