На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор

...
На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор
Коментари Харесай

ГЕРБ поискаха оставката на Румен Спецов, Асен Василев го дал на прокуратурата

На фона на апели за оставката на новия изпълнителен шеф на Националната организация по приходите, финансовият министър Асен Василев разгласи, че е удовлетворен от работата му досега. Но разгласи и че прокуратурата ще се заеме с инспекцията на проблема с трансферираната от Румен Спецов компания.

 Румен Спецов няма присъединяване в частни компании, продал Виж още

Става дума за " Гранекс Трейдър ", която натрупва големи отговорности към бюджета малко откакто Спецов я продава на малоимотно лице - рецидивист с четири присъди и петдесет каузи за кражбa, през април 2016 година

Официалната позиция на Приходната организация е, че Спецов придобива " Гранекс Трейдър " ЕООД след овакантяване на системата на Национална агенция за приходите през 2015 година, като до тогава не е имал дялови участия във компании. От придобиването на компанията досега на продажбата ѝ, не е имала отговорности към фиска, а насъбраните задължения били отговорност на новия притежател Данаил Николов.

Съмнения се породиха към това, че Румен Спецов е продал компанията малко преди връчването на инспекционен акт от данъчните. По-рано финансовият министър разгласи подготвеност да се раздели със Спецов, в случай че инспекция откри, че при продажбата ѝ е знаел, че ще се ощети бюджета .

 Новият шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов: Експерт по данъчни измами, културизъм и здравословно хранене Виж още

По време на днешната конференция за в поддръжка на бизнеса, Асен Василев беше запитан какво ще направи откакто през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов загатна, че партията му ще изиска отстраняването на Румен Спецов.

" Най-голямата партия държа много дълго време като началник (на НАП) госпожа Галя Димитрова. Видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм удовлетворен от резултатите, които господин Спецов за момента създава ", отговори той. Попитан кой ще поеме инспекцията, откакто е ясно, че тя не може да бъде осъществена от Приходната организация, Василев посочи, че ще я извъшри прокуратурата. А за резултатите и периодите от нея прикани медиите да се обръщат към основния прокурор Иван Гешев.

Минути по-късно от ГЕРБ публично желаеха оставката на Румен Спецов. Александър Иванов сложи и въпросите, от които идва тяхното искане:

" Вярно ли е, че до момента в който е бил чиновник на Национална агенция за приходите в София той (Румен Спецов) е имал сдружения, търговски дялове и е бил шеф на компании в Добрич. Когато е имал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съгласуемост по член 9 ал.5 от закона за Национална агенция за приходите, че няма присъединяване, дялове или не е шеф в никакви търговски сдружения? Вряно ли е, че е бил притежател и шеф на " Гранекс Трейдър " - сдружение, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов контракт? ".



Бившият министър на финансите Кирил Ананиев пък сподели, че е невиждана обстановка " да се провежда инспекция не против кого да е, а против изпълнителнния шеф на организацията ". По думите му това мощно демотивира личния състав на Национална агенция за приходите, което пък можело да докара до спад от плануваните от страната доходи.

" Вече четвърти ден следя по какъв начин господин Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази инспекция. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е приключил, тази стратегия също е била наранена и той е задължен да знае по какъв начин да постъпи в този миг. Ако е не запомнил, ще го помоля да си напомни, само че път за такава инспекция има. Към Национална агенция за приходите има осведомителна система " Контрол ". В нея влизат всички хора, за които има съмнения, че източват Данък добавена стойност или други налози ", уточни Ананиев.

Той дефинира като срамно шефът на Национална агенция за приходите да е привързан с процеси на източване на Данък добавена стойност. Според него компанията на Спецов съществува в осведомителната система на Приходната организация още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна проверка .

" След това персонално е получил и ревизионния отчет, върху който е трябвало да направи своите съображения, само че той не е употребявал този интервал, а самичък е предложил неговото удължение и го е употребявал, с цел да сътвори условия, с цел да продаде тази компания на малоимотен човек, който е с престъпно закононарушение и е съден няколко пъти. Аз съм уверен, че това е форма на източване на Данък добавена стойност, за което той би трябвало да даде обществен отговор ", уточни още той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР