На фона на остри критики, че не е действала достатъчно

...
На фона на остри критики, че не е действала достатъчно
Коментари Харесай

"Булгаргаз" обяви търг за закупуване на втечнен газ

На фона на остри рецензии, че не е работила задоволително в точния момент в рецесията с доставките на газ компанията " Булгаргаз " разгласи търг за покупка на полутечен газ. Търгът ще бъде провеждат на 16 август, вторник, като крайният период за показване на оферта е 12 часа локално време, написа в известие на уеб страницата на компанията.

Количеството, което " Булггаргаз " желае да закупи, е 550 млн. куб. м. Според поканата към заинтригувани сътрудници през октомври би трябвало да се доставят 150 млн. куб. м, а през ноември и декември - по 200 млн. куб. м. Като място на разтоварване се сочи терминала Ревитуса, Гърция. Няма гаранции обаче, че доставките ще бъдат вероятни, излиза наяве от поканата.

" В случай, че бъде подписан контракт за доставка с определения участник/участници, същият ще влезе в действие при изискване, че Булгаргаз удостовери обезпечаване на слот за регазификация и предпазване в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 година В случай, че до посочената дата Булгаргаз не обезпечи слот за регазификация и предпазване на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи отговорности за страните ", написа в нея.

По-рано денем стана ясно, че има справедливи усложнения за стартирането в употреба на интерконектора с Гърция. " Остава още един сериозен проблем и той е обвързван със скадата (системата за събиране и обработка на данни), която ръководи целия интерконектор. Без привършване на скадата интерконекторът не може да работи. Не открихме газ през днешния ден. Открихме неприключила строителна работа ", съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков след инспекция на основни обекти на газовата връзка.

Строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден, съобщи Шишков в изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.Проверките ще се правят от локалните структури на ДНСК, както и от противопожарната работа. Регионалният министър още веднъж удостовери готовността на администрацията да оказва помощ на 100 % за бързото довеждане докрай на газовата връзка и заяви, че от надзора са поели ангажимент, че ще стартират да показват нужните документи за осъществяване на държавна приемателна комисия и въвеждане в употреба. Те ще бъдат тествани още преди формалното? съставяне и по този начин няма да се губи време.

Очаква се през днешния ден строителят да показа график на незавършените неща по обекта. При инспекцията през днешния ден министърът ще се запознае на място с всеки един от тях. Така ще може да се увери, че в най-скоро време ще бъдат завършени и до началото на отоплителния сезон газовата връзка ще стартира да действа. " Надявам се от през днешния ден да съм по-спокоен ", сподели арх. Шишков.

Регионалният министър беше безапелационен, че зимно разчистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат оповестени поръчки по Закон за обществените поръчки по съкратена процедура, с цел да могат компаниите в 15-дневен период да подадат предложения. " Ако компаниите нямат огромен интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вид. Зимното разчистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим ", съобщи Иван Шишков.

Той увери, че ще бъде направено всичко допустимо да бъдат разплатени заплащанията на пътните компании за осъществената работа по огромните инфраструктурни планове, забавени през последните 7 месеца.
Ще се търси и най-хубавият вид за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. " В момента има четири листата. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да създадем едно заслужено финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и обективен излаз от обстановката, тъй като времето не чака ", сподели министърът. Срещата му с НСОРБ ще се организира на следващия ден.

Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител. Той го разбра след три дни, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, с цел да може да се форсира въвеждането в експоатация. Това сподели за БНР служебният министър на районното развиване Иван Шишков. Той изясни, че министерството е предложило да раздели обекта на два стадия. Първият стадий да бъде тази част, която е обвързвана освен с употребата, само че и със сигурността на екпоатирането на газовата връзка. Във втория стадий ще останат отвесна планировка, пътищата и неща, които не са от директно значение по отношение на експоатирането на обекта, тъй че този обект да може да бъде въведен в употреба в най-скоро време.

Има към момента малко други незавършени работи, с които сътрудниците от противопожарната работа са се занимавали Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с другите сдружения и другите институции, с които строителят е водил диалози, тъй че да може да се редуцира още повече времето ", посочи Шишков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР