На фона на настъпващата пета COVID вълна у нас продължава

...
На фона на настъпващата пета COVID вълна у нас продължава
Коментари Харесай

Заради COVID епидемията: Дефицит на жизненоважни лекарства


На фона на настъпващата пета Коронавирус вълна у нас продължава и казусът с недостиг на жизненоважни медикаменти. Според лекари и фармацевти той се дължи на увеличеното им ползване при пациенти с ковид, само че пък други групи пациенти се оказват със усложнен достъп до терапия.

След дълга битка да забременее Йоанна Евтимова и брачният партньор ѝ чакат първото си дете след към 4 месеца. Заради положение, наречено тромбофилия, обаче бъдещата майка се нуждае от терапия с нискомолекулни хепарини. От известно време те липсват по аптеките. Инжекциите, с които разполага сега, няма да ѝ стигнат до края на бременността.

Лекарството се ползва и при доста болести. При бременните обаче е изключително комплицирано – за тях вероятните за други пациенти други възможности не са разрешени.

Фармацевти напомнят, че този проблем е още от началото на Коронавирус епидемията у нас. От здравното министерство пък регистрират, че потреблението на нискомолекулните хепарини е скочило над 5 пъти.

За лекарството „ Фраксипарин “ доставките са възобновени от 20 януари. До края на месеца ще бъдат импортирани над 60 хиляди опаковки в разнообразни дози. Заради дефицита износът му е краткотрайно спрян.



Внос на „ Клексан “ е имало на 14 януари. Количествата са разпределени по лечебни заведения и аптеки. От отговора, който получихме от здравното министерство, излиза наяве, че съотношението при разпределението зависи значително от броя на приетите в болница пациенти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР