На фона на нарастване на проявите на антисемитизъм, особено в

...
На фона на нарастване на проявите на антисемитизъм, особено в
Коментари Харесай

Световни лидери отбелязват годишнината от освобождаването на Аушвиц в един по-антисемитски свят

На фона на повишаване на деянията на антисемитизъм, изключително в Европа , международните водачи се готвят да отбележат освобождението на нацисткия лагер на гибелта Аушвиц с вярата, че споменът за Холокоста ще помогне да се избегнат сходни нещастия в бъдеще.

Във време, когато антисемитизмът продължава да се демонстрира все по-често в цяла Европа, международните водачи декларират, че желаят да дадат различен образец този месец, като се съберат в Израел и Полша за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождението на лагера на гибелта Аушвиц.

Церемониите ще стартират в Ерусалим на следващия ден с възпоменателно събитие, проведено от Световния конгрес за Холокоста . Възпоменанието е от основно значение, споделя Моше Кантор, президент на форума, тъй като колкото повече Холокостът " се отдалечава в предишното, част от загатна за него се не помни и уроците от него към този момент не могат да бъдат научени ".

Близо 40 международни водачи ще участват на проявата в Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста " Яд Вашем ", в това число президентът на Израел Реувен Ривлин, съветският президент Владимир Путин , президентите на Германия и Франция - Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, както и принц Чарлз и американският вицепрезидент Майк Пенс. -->

Запазването на паметта за Холокоста и неговите жертви е една от главните задачи на Мемориала в Аушвиц, който ще бъде хазаин на второто възпоменателно събитие на 27 януари - 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц от Съветската Червена войска . На тази дата всяка година се отбелязва и Международеният Ден в памет на жертвите на Холокоста.

Близо 200 оживели от Холокоста се чака да вземат участие във възпоменанията в някогашния лагер в Освиенцим, в Полша , където през Втората международна война немските нацистки окупатори сътвориха концентрационния лагер.

Президентите на Израел, Полша и Германия, както и холандската и испанската кралски двойки, държавни глави и държавни ръководители, делегации от повече от 30 други страни също ще участват на церемониите.
 
World leaders have gathered in Jerusalem to recall the Holocaust and speak out against anti-Semitism, some 75 years after the liberation of Auschwitz.
— New York Times World (@nytimesworld)

Тазгодишното възпоменание на Холокоста става " на фона на повишаването на омразни и насилствени прояви на антисемитизъм, изключително в Европа ", съобщи Световният конгрес за Холокоста.

" Изграждаме световна коалиция от водачи, които могат да изпратят мощно обръщение, което да отекне по света, че антисемитизмът, във всичките му форми, е безусловно недопустим ", сподели Кантор.

Според изследване, оповестено през ноември от Агенцията за съществени права на Европейския съюз, " антисемитизмът остава проблем, пораждащ сериозна угриженост, и е нужен съдбоносен и целеустремен политически отговор " , с цел да се даде повече отбрана на еврейските общности. В документа се добавя, че към 2018 година доста малко страни членки на Европейски Съюз разполагат с проект за деяние против антисемитизма.

Възпоменанията в Ерусалим към този момент провокираха известна дискусия, когато полският президент Анджей Дуда разгласи, че няма да взе участие в проявата, тъй като уредниците в " Яд Вашем " не го поканили да приказва пред участниците във форума, за разлика от президентите на Русия, Германия и Франция.

Дуда твърди, че би трябвало да бъде включен в листата на ораторите , тъй като от 6-те милиона жертви на Холокоста 3 милиона са били полски евреи. Да се попречи на полския президент да приказва за тези жертви значи да се нарани паметта на тези поляци, които са рискували живота си, с цел да спасят евреи, и на всички полски жертви на Втората международна война, сподели Дуда.

" Яд Вашем " отговори, че " водачите, които ще приказват на събитието, съставляват четирите основни сили от лагера на съдружниците, които освободиха Европа и света от кървавата робия на нацистка Германия ".
 
 Годишнина от освобождението на Аушвиц БГНЕС

Полемиката се ускори, откакто Путин - един от главните оратори в " Яд Вашем ", раздразни наскоро Полша с изявления, в които се опита да трансферира част от отговорността за експлоадирането на Втората международна война на Полша и загатна, че страната е била съизвършител в Холокоста.

Полският водач назова тези изказвания " постсталинистки ревизионизъм ".
 
As we witness an upsurge in antisemitic attacks and hate speech, it is essential that we keep the memories of Holocaust survivors alive for new generations.

I was deeply moved to meet with survivors today, as we mark the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz-Birkenau.
— António Guterres (@antonioguterres)

Дуда ще приказва на възпоменателната гала в някогашния лагер на гибелта на 27 януари, само че няма да се пробва да влиза в спор с Путин, а ще произнесе тирада, фокусирана върху " паметта и уважението ", съгласно началника на канцеларията на полски президент.

Путин няма да взе участие във възпоменанията в Аушвиц. Руската делегация ще бъде водена от посланика на Русия в Полша.

Повече от 1 милион души, множеството от които евреи, са били убити в лагера в окупирана Полша , преди да бъде освободен през януари 1945 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР