На фона на липсата на каквато и да била практическа

...
На фона на липсата на каквато и да била практическа
Коментари Харесай

АПИ затъва в неясни схеми около тол системата

На фона на неналичието на каквато и да била практическа подготвеност към тол системата Агенция " Пътна Инфраструктура " (АПИ) и подчиненото й звено Националното тол ръководство затъват в неразбираеми схеми за достъпа и за компаниите, които ще могат да дават услуги към събирането на пътните такси. В сряда вторият регистриран снабдител на тол услуги, който към този момент е с преустановен контракт, разгласи, че даже не им е била дадена опция да потвърдят техническа съгласуемост за работа със системата, защото пътната организация им е отказала достъп или т.нар ключ. От компанията възнамеряват да сезират прокуратурата за дейностите на шефа на тол ръководството Олег Асенов и на шефа на АПИ Георги Терзийски.

Обяснението на АПИ било, че и тя не има подобен достъп и щяла да попита фирмата изпълнител. Това единствено по себе си звучи неуместно, защото излиза, че пътната организация няма достъп до личната си система, и поражда подозрения, че се работи в полза на избрани авансово снабдители. Те се ускоряват от обстоятелството, че откакто бъде пусната в деяние, системата ще се ръководи от държавно сдружение, а не от компанията, която я е построила.

" Телетол " бе записана като втори народен снабдител на услуги с аргумента, че отговаря на условията съгласно общите условия на организацията. Сред тях са техническо съоръжение, документ, финансова непоклатимост, добра известност, подготвеност и други След подписания сред тях договор на 14 май АПИ е била длъжна да даде ключова дума за връзка със системата, за могат да бъдат правени проби, само че това не е станало.

Два дни преди пътната организация да приключи контракта на " Телетол ", от компанията вършат последни опити да получат нужния достъп, само че вместо това на 19 юни АПИ стопира връзките си с тях, но не с публично писмо, а с прессъобщение до медиите. 

" Скандалната обстановка на процедура блокира опцията вторият снабдител да влезе на пазара и да конкурира настоящия монополист - частната компания " Интелигентни трафик системи ", която е получила автоматизиран достъп по контракт, подписан ден преди да се разгласят общите условия към всички претенденти ", разясняват от " Телетол ".

ОПРАВДАНИЯ

От АПИ разпратиха в сряда писмо до медиите, в което се споделя, че не се осигурява монопол на нито един снабдител на услуги, предстои сключване на нов договор с  “Конкорд Смарт Инфраструктура ” и че има и четвърти претендент - „ Иком “ ООД. Според АПИ " на сдружението " Телетол " е предоставена цялата нужна информация за реализиране на интерграцията, само че от страна на  фирмата не са подхванати дейни дейности по отношение на реализиране на действителната връзка ". Освен това от организацията настояват, че са изпратили писмо на компанията на 20 юни (ден след известието в медиите), в което шефът на АПИ Георги Терзийски уведомява " Телетол " за преустановяване на контракта им. Вторият претендент въпреки всичко остава регистриран като народен доставчик според информацията от организацията. Дружеството обаче няма да може да продава електронни винетки, защото не " реализира оперативна съгласуемост на база интерфейс със системата за събиране на пътни такси ". " Телетол " могат да аплайват още веднъж за продажба на е-винетки, " след като се приведе в сходство ", споделят от АПИ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР