На фона на ковид пандемията се забелязва увеличение у нас

...
На фона на ковид пандемията се забелязва увеличение у нас
Коментари Харесай

Д-р Денчева: Пациентите с ковид пристигат в непредвидимо състояние

На фона на коронавирус пандемията се вижда нарастване у нас на болните с туберкулоза в България. Болниците не се финансират и не организират скринингови стратегии за разкриване на туберкулоза. По тази тематика потърсихме пулмолога доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново. Здравното заведение, сходно на множеството у нас, е натоварено главно с заболели от ковид.

- Д-р Денчева, каква е ситуацията с болните от туберкулоза. Това заболяване като цяло е съвсем забравено в България, тъй като имаме наложителна ваксина? Какво става с болните от туберкулоза на фона на коронавирус пандемията?
- В момента приказваме единствено за коронавирус, коронавирус. А какво се случва в действителност? В началото на календарната година, както и през последните два месеца на миналата, около предходните коронавирус талази, хората се тормозиха и стопираха да мислят за другите болести. И в този момент финалният резултат е, че съществуващите други болести ги подценихме, забравихме и това резултира в уличаването на тяхната периодичност. Още повече, че в лечебните заведения беше неразрешен плановият банкет за избран интервал. В момента също е неразрешен. В края на краищата ние подчертаваме върху епидемиологичната конюнктура в страната и подценихме развиването на другите болести. Аз съм уверена, че тук не става дума единствено за туберкулозата, а за всички други болести, за които хората стопираха да вървят на доктор поради страха от коронавирус. У нас нормално откриваме годишно към 45-50 случая на заболели от туберкулоза. От началото на годината имахме единствено двама заболели. Причината за това не е понижената заболеваемост, а просто хората не отиваха на доктор. Пациентите се скриваха и в този момент към този момент нещата излизат отвън надзор. Тези, които са заболели, не могат да се крият повече и от един миг нататък стартира да търсят сериозна здравна помощ. А ние започваме да откриваме все нови и нови случаи. За първите седем месеца на годината имахме двама новооткрити, заболели от туберкулоза, а от август до момента към този момент имаме още 20. Принципно, приблизително откриваме по трима-четирима пациенти на месец. Просто хората не би трябвало да се панират от коронавирус, а да си дадат сметка, че не би трябвало да си влачат болесттите. Болестите не се лекуват сами. Напротив, усложняват се и стартират да стават все по-сериозни и по-тежки. И тъкмо това го виждаме сега.

- Какъв потенциал имате да поемете заболели от туберкулоза?
- Принципно, обгрижването на пациентите с туберкулоза протича на два стадия. Единият, който в минали години бе ужасно значима част от опазването на здравето в България, бе предварителната защита, когато интензивно се търсят такива пациенти. Имаше групи от лекари, които вървяха по места, които са рискови за туберкулоза. И вършиха профилактични прегледи на място. На всяко тримесечие в болничното заведение имахме безвъзмездни съвещания, тъй наречените акции на " Отворени порти ", които в началото бяха финансирани от Министерството на здравеопазването и от международен фонд. Фондът обаче изтегли финансирането, то внезапно понижа, само че по този начин или другояче ние е при започване на 2020 година продължихме интензивно да търсим заболели от туберкулоза. Със старта на коронавирус пандемията всичко се затвори и тези профилактични ограничения бяха прекратени. Още повече, че болничното заведение ни има и сериозен проблем с личния състав. Просто нямаме задоволително свободен човешки запас, който да заделим за осъществяването на профилактика. Това е във връзка с профилактиката. Винаги съм казвала и ще го кажа за следващ път, че профилактиката е в пъти по-евтина от лекуването на даден пациент. Вторият стадий е към този момент самото лекуване на болния от туберкулоза.

- Вие лекувате и коронавирус заболели. Какво е вашето наблюдаване за развиването на заболяването у нас?
- Болниците е преструктурира доста съществено за коронавирус. Около 50% от леглата ни са за заболели от ковид, а това е още една причина профилактичният бранш, който е от 18 кревати, да е е сведен на 10. Даже имаше моменти, в които бяха и по-малко леглата. Но е реалност, че след август се откриха доста нови заболели с туберкулоза. В момента имаме 10 пациенти при нас.

- В какво положение идват болните?
- Добрата вест е, че единици са тези, които идват в доста тежка форма. Но идват хора с доста съществени промени в органите, които са наранени от туберкулоза. Това демонстрира, че заболяването се е развивала в тях от месеци и на това не е обърнато внимание. Просто хората не са търсили здравна помощ. Но това важи и за доста други болести, не е единствено за туберкулозата. Същото мога да кажа и за нарастване на раковите болести на белия дроб. Идват пациенти в доста тежко положение, в доста тежка фаза. Те просто не са търсили здравна помощ от боязън от заразяване с коронавирус. Напоследък ние забравяме, че има и други болести и не е единствено коронавирус. Визирам и пациентите, и лекарите... Медиците си вършим работата, лекуваме си болните. Когато обаче един човек девет или 10 месеца развива някакво заболяване, след това ни е по-трудно на нас, лекарите, да овладеем обстановката.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- Ако се върнем на коронавирус вълната, с какво се стълкновение?
- Не единствено ние, като лекари, а като общество се сблъскваме с тежка обстановка. Това е една огромна драма за нашето съвремие. Пак ще кажа, че профилактиката е по-евтина от самото лекуване. И виновността у нас да не е по този начин е на всички - и на медицинските институции, и на държавните институции, и на хората, които потеглиха да се подвеждат по съзнателно нечестни антиваксърски настроения. Ние в този момент, като общество, това плащаме сега. Плащаме за обстановка с доста болни, с претрупан до предала медицински личен състав, с доста умряли. Ние сме цялостни и сме цялостни от месеци, а не от последните няколко седмици. Трябва да ви кажа, че още при започване на август пациентите бяха доста. Интересното при коронавирус е това, че хората идват в непредвидимо положение. Идват пациенти, които не наподобяват в толкоз тежко общо положение, само че се утежняват в границите на два-три дни. При това доста младежи са изумени тежко от коронавирус в този момент за разлика от предходните талази, когато боледуваха повече единствено възрастните и такива с доста хронични болести. При новия вариант Делта нещата не са като преди. Иначе положителната вест е, че доста по-малко от инфектираните боледуват тежко и не се постанова да влизат в болница. Но би трябвало да се знае, че инфектираните сега са ужасно доста. И заради тази причина хората, които се нуждаят от болнично лекуване, са доста повече от преходните талази. При хората, влизащи в болница, затрудненията са доста. А всичко това можеше да бъде избегнато посредством имунизация. Аз не мога да схвана тези антиваксъри настроения. Точно имунизациите са тези, които са изкоренили редица болести. Бих схванала антиваксърите в самото начало на появяването на имунизациите. Тогава смятахме, че те се появиха бързо, че към момента няма данни за тях, за изследване, за метод на дейности и така нататък Но в този момент, година по-късно, когато към този момент имаме сложени милиарди дози, когато се вижда, че имунизациите работят... Не ги разбирам и антивъксърите, и хората, които се тормозят. А и също по този начин изпуснахме лятото, когато нямаше доста случаи на ковид. Не използвахме това време, с цел да се имунизират по-голяма част от хората. И, да, факт е, че сега в лечебните заведения постъпват хора, които не са имунизирани. Но това е по този начин и ние го виждаме и в другите страни. Неваксинираните стигат до болница, имунизираните боледуват доста по-леко. В поддръжка на думите ми ще дам следния образец. При нас имаше един господин на 95 години, който изкара тежка форма на коронавирус. Ние го поехме, излекувахме го и го изписахме в положително положение, тъй като беше имунизиран. Ваксиниран - да, болен - да, на 95 години - да. Справи се със болестта.

Ако нямаше сложена ваксина, този човек нямаше да оцелее.

Но за жал ние не си даваме сметка за това и доста подценяваме нещата. А и цялата обстановка у нас доста се политизира. И тъкмо в тази среда антиваксърският глас се чува. Превърна се в един популизъм, който е комфортен за доста политически обединения на фона на трикратните избори в България тази година. И за жал сега ние, като общество, ще платим и плащаме цената на това антиваксърско въодушевление. А цената е доста заболели, доста налични пациенти в лечебните заведения, доста умряли.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- Вие имунизирана ли сте?
- Да, и даже премислям да сложа трета доза.

- Колко ви коства лекуването на тежко болен пацинт с коронавирус. Парите, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, са към 1200 лв.?
- Толкова са някъде. Лечението на един тежко болен, да приказваме нагледно за пациент на границата да влезе в реанимация, ни излиза към 3 пъти повече от сумата по Каса. И в тази цена не поставям труда на хората, които към този момент са на ръба на опциите си, тъй като личният състав понижа ужасно доста. Хората не желаят да работя освен това натоварване и напуснаха. Останалите пък са извънредно натоварени, поемайки функционалността на напусналите. Трудно е доста.
Колкото са повече ковидните пациенти, толкоз повече болничното заведение затъва финансово.
 Снимка: iStock by Getty Images
- Как стоят нещата с изплащането на парите за работа на първа линия при вас?
-
Към момента се изплащат постоянно, само че с малко забавяне. Доколкото ни обясниха това е поради прехвърлянията от Касата към здравното министерство.

- Като цяло обезпечени ли сте с медикаменти, тъй като ваши сътрудници от други лечебни заведения споделиха, че има дефицит на лекарства?
- Проблемът е огромен и ще става още по-голям. Има проблем с доставката на съществени медикаментите. Ако при предходните талази - ноември, декември предходната година, изчезнаха антибиотиците, в този момент сега стартира да се усеща неналичието на други доста по-важни лекарства. Говоря за кортикостероидите и антикоагулантите. Визирам инжекционните антикоагуланти, които ние прилагаме на пациентите, с цел да не се образуват тромбози. У нас има доста дребни количества, а производителите и компаниите вносители заявяват, че до месец-два може да се спре производството и вносът. Просто не желая да си показва какво ще се случи. Поради тази причина всички лечебни заведения изпитват сега голям дефицит. Убеден съм в това отношение.

- Как очаквате да се развива тази коронавирус пандемия? Все повече информация идва, че при започване на идната година ще имаме и хапче за лекуване?
- Аз имам една фантазия. Да се повтори обстановката от 1918-1920 година с испанския вирус. Заболяването да се завърти и да изчезне в границите на 2 години. Да се трансформира в елементарна вирусна зараза. Иначе появяването на хапче за терапия е хубаво нещо и имам вяра, че ще помогне. Но ще мине време, до момента в който може да се ползва всеобщо и по този начин да се овладее пандемията. А и ще е скъпо. Так че бленувам в един миг коронавирус да се трансформира в нормален общоприет вирусен извършител на сезонна зараза и ние да се върнем към нашия естествен живот, какъвто бе преди две години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР