На фона на кървавата война в Украйна – 3 март

...
На фона на кървавата война в Украйна – 3 март
Коментари Харесай

Бойкотираният празник! 3 март ни разедини – Радев отказа тържествата на Шипка

На фона на кървавата война в Украйна – 3 март тотално разедини българите, а изследване на публичните настройки сподели, че българинът към този момент напълно недолюбва съветският президент Владимир Путин и нашествието му в братската славянска страна.

След апелите за протест на националния празник от страна на известни персони, измежду които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев и други, Националният военноисторически музей няма да отвори порти на датата.

" В знак на взаимност към украинския народ и към всички старания да бъде прекъснато безумието на войната Националният военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март ", оповестяват от музея.

И Военноморският музей във Варна - филиал на Националния военноисторически музей, няма да работи през днешния ден в символ на взаимност към украинския народ и към всички старания да бъде прекъсната войната. Информацията удостовери за Българска телеграфна агенция шефът на културната институция Мариана Кръстева.

" Когато в XXI век една страна нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и употребява военни средства против мирното население, е значимо по какъв начин осмисляме историята и се учим от уроците на предишното ", написа в позицията на музея.

" Като институция, която учи и интерпретира войната, споровете и последствията от тях, ние добре знаем какъв брой скъп е мирът и в символ на взаимност музеят няма да работи на 3 март ", допълват оттова.

Директорът на националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " в Казанлък Чавдар Ангелов сподели, че по традиция Паметникът на свободата ще бъде отворен за визити, а входът ще бъде свободен.

" Ако на тържеството дойдат публични лица, ще отворим Паметника за жители от обяд след формалната гала. Ако не - отваряме от сутринта ", обясни Ангелов.

От президентската администрация към този момент оповестиха, че президентът Румен Радев няма да отиде на връх Шипка за обичайните празнувания, а ще участва на тържествата в столицата.

Изненадващо обаче министър председателят Кирил Петков ще изчаки върха, с цел да взе участие в тържеството.

По въпроса кой различен от държавните ни ръководители, депутати, партийни водачи и така нататък ще пристигна на Шипка, уредниците от Казанлък са в незнание.

Опасенията са да не би в празничния ден на върха да се стигне до конфликт сред русофили и русофоби поради войната в Украйна.

Освен политически, тазгодишният 3 март се обрисува да бъде доста тежък и поради времето на върха. Сега там е студено, духа вятър и вали сняг, прогнозата е да бъде по този начин до през днешния ден.

Работници от общинското дружество по непорочност в Казанлък всяка заран са на Шипка, с цел да чистят от снега 890-те стъпала към върха и пътя до там и не крият, че това е доста мъчно поради завърналата се зима.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР