На фона на формално обявения за начало на летния туристически

...
Коментари Харесай

България се отваря за ваксинирани и изкарали ковид, но високото ниво заразени отблъсква чуждите туристи

На фона на официално оповестения за начало на летния туристически сезон 1-ви май и рецензиите от бизнеса, че България изостава с подготовката му, здравното министерство облекчи съществено разпоредбите за влизане в страната. Вместо настоящето наложително условие за отрицателен PCR тест, оттук насетне ще се признават и 16 типа от по-евтините антигенни проби. А " зелен кулоар " за пътешестване в страната без никакви проби ще бъде отворен за тези туристи, които са с сложени ваксини, в това число съветската " Спутник ", както и преболедували от ковид през последните шест месеца.

Новите правила няма да " спасят " почивките около основните великденски празници поради късното им оповестяване и ограничения в други страни. Но те са значими по две аргументи:

- могат да отпушват резервациите за лятото

- носят опасности от по-бързо внасяне в България на разновидности на ковид, за които се подозира, че имунизациите могат да са по-малко ефикасни.
Либерален режим за влизане в България
През последните няколко дни здравният министър Костадин Ангелов на няколко пъти обявяваше, че разпоредбите за влизане в България ще бъдат облекчени. Това официално се случи с оповестена в четвъртък вечерта заповед, която влиза в действие от 1 май. Така от тази дата в България с изключение на с отрицателен PCR тест, ще може да се влиза с отрицателен резултат от антигенен тест, изработен най-много 48 часа по-рано. Важно изискване тук е, че ще бъдат признавани 16 типа антигенни проби, за които се счита, че има по-висока надеждност (вижте листата в оповестения документ). Остава и досегашното предписание, че влизащите в България пасажери, които не са създали тест се слагат под карантина, само че тя отпада, в случай че до 24 часа след влизането показват изработен в страната PCR или антигенен тест и резултатът от него е негативен.

От условие да се тестват преди влизане в България ще отпаднат и две групи пътуващи. Едните от тях са хората, които имат сложени две дози ваксини за ковид. Сред тях с изключение на употребените в Европейски Съюз AstraZeneca, Pfizer, Moderna и Janssen, ще се признават и всички утвърдени от Световната здравна организация, в това число съветската " Спутник " и други Условието е втората доза от имунизацията да е сложена най-малко 14 дни преди пътуването до България, а пасажерът да има формален документ за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР