На фона на драматичните прогнози на Министерство на финансите и

...
На фона на драматичните прогнози на Министерство на финансите и
Коментари Харесай

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.  

На фона на трагичните прогнози на Министерство на финансите и предизвестията за съществени усложнения на страната финансовия министър Росица Велкова декларира, че от идната година, т. е. 2024 година, минималната работна заплата се планува да доближи 940 лв.. Това декларира тя през днешния ден в изявление за БНР.

Показателят е заложен в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел и върху която ще се базира проектобюджетът за актуалната година, който ще бъде препоръчан на идващия парламент. Този проектобюджет ще бъде показан на 3 април, ден след следващите предварителни избори, както анонсира Велкова на брифинга си предходната седмица.


През 2025 година индикаторът ще се усили до 1038 лв., а година по-късно - до 1128 лв., са предвижданията на служебния министър.

Значителното покачване на равнищата на минималната работна заплата от идната година се дефинира не както до момента - от Министерски съвет след съвещание на тристранката сред страна, работодатели и синдикати, а към този момент е законово несъмнено в строги рамки.

В последните дни на 48-ото Народно заседание депутатите одобриха предлагания близо 20 пъти, преди този момент несполучливо, законопроект на Българска социалистическа партия за промени в Кодекса на труда, по силата на който минималната работна заплата от следващата година ще се пресмята автоматизирано като 50% от междинната работна заплата през последните 12 месеца - 6 от миналата и 6 от актуалната година.

" През тази година минималната работна заплата е замразена, а за 2024, 2025 и 2026 година сме я разчели според измененията, признати от Народното събрание, тъй че тя да бъде усилва. През 2026 година тя би трябвало да стигне 1128 лв., 1038 лв. през 2025 година и 940 за 2024-та ", сподели финансист номер едно.

Служебният кабинет предлага нови налози с идея за държавен бюджет
Служебният кабинет предлага нови налози с идея за държавен бюджет

Вдига някои Данък добавена стойност и акцизи

За първи път приходите не са планувани консервативно, изяснява още Велкова, само че с цел да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023: " Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски и, другият буфер, е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при изискване, че не се нарушава салдото ".

" В приходната част на бюджета са включени и 1, 4 милиарда лв. от второто заплащане по ПВУ, което също е риск в приходната част, тъй като в случай че няма такова постъпление или то е отчасти, това също е риск, защото сумата не е дребна ", продължи с възможните опасности пред фискалната рамка министърът.

Има два разновидността пред бъдещия бюджет - служебният кабинет сляпо да препише приходните и разходните ограничения, заложени от Народното събрание и последния постоянен кабинет, като по този начин бюджетният недостиг ще доближи 6, 9% от Брутният вътрешен продукт, или посредством смяна в политиките да се влезе в 3-процентов недостиг, което е главно условие по пътя ни към еврото.

" На 15 март Министерския съвет реши да обезпечи осъществяването на гласуваните от Народното събрание разходни политики, да има индексация на пенсиите, увеличение на заплатите, да се включат всички разноски по Плана за възобновяване и резистентност, да бъде обезпечено осъществяването на правилото учителските заплати да бъдат 125% от междинната работна заплата, да бъдат обезпечени разноските по повдигането на МРЗ. Но с цел да се случи всичко това, би трябвало да има и смяна в приходните ограничения ", разяснява Велкова.

Министърът обаче не е оптимист, че препоръчаните от нея политики ще намерят поддръжка в идващото Народно заседание. " Като слушам изявленията на политиците, по-скоро няма да се срещне поддръжка в Народното събрание за тези приходни ограничения или за част от тях. ",пише нюз.бг

Припомняме, че написаното в отчета на финансовият министър Росица Велкова до Министерския съвет провокира освен отпор, само че и възмущението на доста финансисти и специалисти у нас, които показаха и мнение, че след такива изказвания всеки един министър би трябвало да си подаде оставката.

Безпрецедентна бе и реакцията на Българската национална банка (БНБ), която излезе с реакция, определяща изказванията на Велкова за заплаха от "... смяна на закрепения към сегашния миг курс на лв. към еврото " като " некомпетентни и безотговорни ".

Вчера служебният министър председател Гълъб Донев отбрани финансовия си министър експерт, който доста добре води финансите на страната и отхвърли служебното държавно управление да основава суматоха и да се намесва с отчета си и други изказвания в предизборната акция. Гълъб Донев упрекна тълкуванията на медиите, а другояче държавното управление му единствено предупреждавало до къде може да ни доведат политиците.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР