На фона на дълбока криза в Кайро отвори врати 54-ят

...
На фона на дълбока криза в Кайро отвори врати 54-ят
Коментари Харесай

Египет е домакин на най-големия панаир на книгата в арабския свят

На фона на дълбока рецесия в Кайро отвори порти 54-ят интернационален панаир на книгата. Египетската лира загуби половината от цената си, а цените скочиха стремглаво в последната година. С инфлация, достигнала близо 22% през декември, културата не е приоритет за доста фамилии.
Ситуацията в Египет, високият обменен курс на $ и рецесията с вноса доведоха до съществено нарастване на разноските на издателствата, в това число хартия, мастила и други. Всички материали са вносни. Затова цената на книгите скочи, те се считат за развлекателен артикул.
Абдала Сакр, шеф на издателство

Издателската промишленост в Египет – основен експортьор на арабска литература – сподели признаци на проблеми. Някои издателства се приспособяват, с цел да оцелеят, предлагайки отстъпки, други се срутват изцяло.
Някои издатели взеха решение да се отдръпват от пазара, защото книгите са първокласен артикул. Те неизбежно губят от цената си, когато хората би трябвало да отделят средства за базовите си потребности.
Уаел ал-Мула, шеф на издателство

„ Много от издателите оферират отстъпки. Например, в случай че купите 5 или 10 книги, получавате огромна отстъпка. Някои хора се сплотяват и купуват по 10 книги, с цел да се възползват от отстъпките “, споделя Малак Фарид, студентка по инженерни науки

Организаторите настояват, че най-големият панаир на книгата в арабския свят е привлякъл повече от половин милион гости през първия уикенд. Ако цената на новите книги се е вдигнала двойно, в един от ъглите на ревюто продавачи на книги втора употреба наподобяват незасегнати от икономическата рецесия. От тук купуват заглавия зад под 20 лири или по-малко от 1 $.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР