На финалната права преди евровота в неделя Бойко Борисов е

...
На финалната права преди евровота в неделя Бойко Борисов е
Коментари Харесай

Вечерни новини: Google с тежък удар срещу Huawei, вторични трусове в Австрия след "Ибисагейт"

На финалната права преди евровота в неделя Бойко Борисов е извършил тотално медийното и общественото пространство, като в понеделник - паралелно с телевизионните изявленията, той имаше цели 6 живи включвания във Facebook от разнообразни елементи на страната, където инспектираше разнородни инфраструктурни планове.

Сутринта по bTV феновете имаха опция да се срещнат и със комплицираната фамилната история на премиера, който изясни, че не се е виждал с братовчедите си от години, а някои даже е...набил. В изявлението министър председателят съпостави имотните кавги в партията му със обстановката в Австрия, където през вчерашния ден държавното управление падна поради корупционна спекулация на вицеканцлера от крайната десница, която е сътрудник на ръководещите. По думите на Борисов " никоя страна не се е справила с този нрав на индивида да желае да придобие благосъстоятелност ", само че и там, и тук се подавали оставки като вдишване на отгворност. В същото време добави обаче, че няма да подава оставката на кабинета, какъвто и да е резултатът от евроизборите, тъй като " няма защо ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Иначе корупционният скандал " Ибисагейт " продължава да носи земетресения в Австрия и да отеква из Европа. Въпреки че през вчерашния ден канцлерът Себастиан Курц разгласи курс към предварителни избори - евентуално на есен, желанието му е до тогава държавното управление да работи, само че " без корупция, кавги и произшествия ". Затова той желае да уволни и вътрешния министър от крайнодясната партия - Херберт Кикл, който е мощно противоречива фигура. В партията обаче се консолидираха в поддръжката си за Кикл и обавиха, че ще изоставен кабинета незабавно, в случай че той бъде уволнен. Разговорите по тематиката продълажват.

Иначе погледнат в по-голям мащаб абсурдът и сгромолясването на австрийската последна десница съгласно анализаторите е късмет за политиците от обичайните европейски партии. Много от тях към този момент се възползваха от абсурда, с цел да призоват гласоподавателите да не се доверяват на обединенията в крайнодесния набор.

НАЙ-ВАЖНОТO

Гугъл ограничи Huawei в използването на Android


Дни откакто президентът Доналд Тръмп наложи наказания на Huawei, американският техгигант Гугъл забрани достъпа на китайската компания до обновяването на операционната система Android. Мярката няма да важи за устройствата, които към този момент са в приложимост и за тези, създадени преди възбраната, само че бъдещите телефони на компанията няма да могат да употребяват сегашната версия на Android, а единствено най-базовата версия с отворен код. В нея обаче липсват основни приложения като Chrome, Гугъл Play, Gmail, без които системата е лишена от всичките си прдимства.

Решението на Гугъл е един от най-бързите и огромни удари, непосредствено разследване от решението на Тръмп да вкара Huawei в търговски черен лист на фирмите, които са опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Бизнесът на компанията сигурно съществено ще пострада от него, въпреки че от Huawei към този момент са заявявали, че чакат сходен ход. Китайският колос от години приготвя авариен вид, в това число създаване на лична операционна система, като част от разработките към този момент се употребяват на китайския пазар.

Новоизбраният украински президент разпусна Народното събрание, незабавно откакто се закле

[Reuters]
Новоизбраният украински президент - някогашният комедиант Володимир Зеленски, разгласи, че разпуска Народното събрание, минути откакто през днешния ден постави клетва на тържествено съвещание на Върховната рада. Той реши да не изчаква постоянните парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през октомври. " Разпускам Народното събрание ", съобщи той пред депутатите и делегациите от чужбина във Върховната рада.
Зеленски съобщи, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Той прикани украинците да се връщат в страната.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Прокурор [от една друга страна] ми сподели: Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем единствено еврофондове. "

Лаура Кьовеши, някогашен специфичен прокурор за битка с корупията по високите етажи на властта в Румъния и водещ претендент за прокурор на Европейски Съюз, в изявление за FT.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Милиардер заплати студентския дълг на цялостен випуск в Съединени американски щати




Милиардерът Робърт Ф. Смит, основен изпълнителен шеф на основаната в Остин, щата Тексас, непублична компания за дялово вложение Vista Equity Partners и един от най-богатите чернокожи американци, изненадващо разгласи в речта си при дипломирането на възпитаниците на колежа " Морхаус " в неделя, че ще заплати студентските отговорности на целия випуск 2019.
Сумата занапред ще бъде конкретизирана с управлението на едно от най-авторитетните висши учебни заведения за афроамериканци в Съединени американски щати, само че сигурно става дума за десетки милиони долари. Във випуска има към 400 приключили студенти, а Теранс Диксън, вицепрезидент на колежа по въпросите на набирането на студенти, изясни, че междинната задлъжнялост на възпитаниците в края на образованието е 35-40 хиляди $ на човек.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Четири разновидността за създаване на нов народен стадион са разискали общината и спортното министерство, заяви основният проектант на София Здравков. Един от вероятните терени е в местността " Къро " против зала " Армеец ", където има терени на Министерството на защитата, които може да се употребяват за строителство на нов стадион. Според Здравков оборудването не би трябвало да е в центъра на града, както е сега, поради проблеми с трафика и сигурността.

Журналистът Сашо Диков е първият, който разгласи, че ще се кандидатира за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Той напомни, че е работил 15 години в публичната медия и такава биография като неговата " няма кой и по какъв начин да извади ". Подаването на документи за началник на малкия екран ще продължи до 3 юни. До търсенето на нов общоприет шеф се стигна, откакто Константин Каменаров получи условна присъда поради шофиране след приложимост на алкохол и това е несъвпестимо с поста. Временно и. д. в този момент е Емил Кошлуков.

Шведската прокуратура е поискала Джулиан Асанж да бъде задържан по обвиняването в обезчестяване против него в страната, заяви " Ройтерс ". Това е първата стъпка за екстрадицията на Асанж от Англия в скандинавската страна. В момента той излежава 50-седмична присъда на Острова за неспазване на изискванията на освобождението си под гаранция, откакто Асанж бе задържан от английската полиция след седем години укриване в еквадорското посолство в Лондон.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ален Делон със " Златна палма " в Кан


[Reuters]
Френската кинозвезда Ален Делон бе почетен със " Златна палма " в Кан за кариерата, която надвишава шест десетилетия. Видимо разчувствуван при приемането на премията, той отговори и на рецензиите, на които беше подложен поради свои изявления през годините, сред които позиции против гей браковете, признанието, че е удрял плесници на дами, и другарството му с крайнодесния политик Жан-Мари льо Пен. Пред " Журнал дю диманш " той съобщи, че част от изявленията му са изопачени от медиите. " Нямам нищо срещу гей браковете. Не ме интересува. Но съм против осиновяването на деца от еднополови двойки ", означи той. " Казал съм, че съм удрял плесници на дами? Да. Но би трябвало да прибавя, че съм получил повече плесници, в сравнение с в миналото съм дал ", разгласи той. Делон призна, че постоянно е бил с десни убеждения, само че в никакъв случай не е подкрепял крайнодесните.
През сълзи на очи на церемонията 83-годишният артист съобщи: " Сигурен съм, че в случай че в действителност се гордея с нещо, това е само кариерата ми ".

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Economist: Бизнесът в България да се готви за митинги против корупцията


Скандалът с първокласните жилища на ниски цени в България може би провали опцията министър председателят Борисов да извърши едно от предизборните си обещания - да приключи мониторинга от Европейски Съюз. Това написа Economist в последния си брой в публикация под заглавие " Тайни и лъжи; Политически скандал с първокласни жилища в България; Бляскавите жилища изискват пояснение ". В същото време анализаторите от Economist Intelligence Unit насочат предизвестие към бизнеса в страната за появяването на нов риск за активността им - разрастващи се митинги против корупцията в държавното управление, които може да се насочат и против компаниите им, в случай че те се окажат забъркани в афери с ръководещите. Макар да дефинира вероятността това да се случи като умерена и с релативно ниска степен (9 при 25 максимална) на влияние върху активността им, анализаторското звено въпреки всичко прибавя този нов сюжет към оценките си за рисковете в България единствено ден, откакто на 14 май бе публикуван постоянният обстоен отчет на EIU. Повече по тематиката тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР