На финала на сезон 2021/2022 излезе класирането по Програма за

...
На финала на сезон 2021/2022 излезе класирането по Програма за
Коментари Харесай

Проект за над 50 хиляди спечели драматичният театър в Габрово 

На финала на сезон 2021/2022 излезе класирането по „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти “ на Национален фонд „ Култура “. Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ има утвърден план с финансова стойност от над 56 хиляди лева Проектът предлага едногодишна стратегия за развиване и възобновяване на театъра. В неговите рамки ще се сътвори камерна сцена „ Ъндърграунд “, ще бъдат основани три спектакъла за разнообразни аудитории, ще бъде осъвременен уеб страницата, ще се построи тактика за основаване на видео и фото наличие за зареждане на цифровото пространство. Реализирането на дейностите по плана ще стартира през новия сезон.

Екипът на театъра на прави и своята равносметка за дейностите и събитията, случили се през миналите месеци от септември до през днешния ден. Ето по какъв начин от театъра обобщават своята работа:

„ В театралния списък прибираме още един сезон (2021/2022), изпълнен с доста изненади и драматизъм на сцената и отвън нея, само че най-много сезон, в който за следващ път със своя интерес феновете потвърдиха животворната мощ на театралното изкуство.

Преди събитията в Украйна да трансформират хода на целия сегашен свят, посетихме град Николаев, с цел да бъдем част от театралния фестивал “Homo Ludens ” със спектакъла „ Салиери “ по Питър Шафър (реж. Петринел Гочев). Прибрахме се с три награди – една за най-хубав театър, а формалното и различното жури отличиха Димо Димов с премиите за основна мъжка роля.

Бяхме адаптивни, изобретателни и човечни в живота и в театъра. Въпреки особената обстановка на пандемична конюнктура отпразнувахме плодовете на труда си с три министър председатели – stand-up комедията „ Хомеопатия за душата “, „ Моби Дик “ по едноименния разказ на Херман Мелвил (реж. Петринел Гочев) и „ Белградска трилогия “ от Биляна Сръблянович (реж. Ана Батева).

Впуснахме се в акция да улесним оптимално акомодацията на украинските бежанци у нас и да ги подкрепим в тестването, на което са подложени. Паралелно организирахме Международния фестивал на монодрамата SOLO ACT, който след две отлагания, се случи повече от ослепително, съпроводен от огромен зрителски интерес.

Посрещнахме в нашата натрупа режисьора Веселка Кунчева и боязън чакаме тя да стартира работа на сцената ни.

Класът на проф. Ивайло Христов, проведен в Сдружение „ СУМАТОХА “, завоюва премия „ Аскеер “ в категория „ Изгряваща звезда “ за присъединяване в спектакъла ни „ Въпреки живота, всичко е обич ” по Виктор Пасков (реж. Васил Дуев).

През целия сезон пътувахме на гастроли в страната и бяхме домакини на сътрудниците си от разнообразни театри у нас. На 1 юни започнахме подготовки на най-новия театър на Петринел Гочев с работно заглавие „ Сводът “ от Анна Петрова, който на есен ще ни потопи в света на гения Микеланджело.

За първи път организирахме Летен сценичен конгрес по финансирания от Национален фонд „ Култура “ план. Така в Габрово при започване на юли дойдоха съвсем 30 млади театрали, с цел да се впуснат в интензивно театрално образование, от което излязоха въодушевени, по-подготвени за професионалния си път и с доста нови другарства. Форумът беше място за среща и деен продан на опит и хрумвания сред потвърдени създатели и експерти и прохождащи артисти. Той завърши уместно с заключителен спектакъл-показ на резултатите, реализирани по време на събитието.

Почти по същото време реализирахме различен план с поддръжката на Програма „ Култура “ на Община Габрово. „ Театър в парка “ подари на жителите и гостите на Габрово четири незабравими театрални прекарвания в прохладния уют на габровските паркове. Всички те минаха под любопитните погледи на феновете и звучните овации.

Тази седмица текат последните подготовки на „ Сводът “ за сезона и след това слагаме свършек на историята на сезон 2021/2022, с цел да може през септември да стартираме нови разкази. “

Още при започване на септември театърът ще открие още веднъж своята сцена и ще чака своята вярна аудитория.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР