- На финала на предизборната кампания, имате ли прогнози за

...
- На финала на предизборната кампания, имате ли прогнози за
Коментари Харесай

Делян Добрев: Ще предложим на евроатлантическите партии да с...

- На финала на предизборната акция, имате ли прогнози за резултатите?

Да, имам персонална прогноза и ще я споделя с Вашите читатели, само че преди този момент желая да кажа, че ГЕРБ-СДС ще завоюва тези избори. И ще предложим на партиите в Парламента, които са с евроатлантическа ориентировка, да съставим Кабинет. Ние ще създадем всичко допустимо, с цел да има Правителство. Ще работим за това в него да вземат участие оптимален брой партии. Най-добре е да вземат участие всички евроатлантически партии в Народно събрание и да има небосвод пред това Правителство. Но преди да приказваме за имена, първо ще стартираме консултациите.

- С кои партии ще водите съвещания?

„ Възраждане “ ги изключваме, те са срещу еврото и срещу Европа. Ние сме навръх противоположна позиция. Ние считаме, че еврото би трябвало да се одобри колкото се може по-бързо. „ Промяната “ настояват, че са евроатлантическа партия, само че на мен не ми се коства по този начин.

- Защо?

Защото осъждам по дейностите им. Най-правилно в тази обстановка е да се гледа оценката на интернационалните финансови институции. Но даже и да причислим „ Продължаваме Промяната “ към евроатлантическите партии, то аз не знам при едни бъдещи съвещания с кого от тях можем да приказваме да свърши някаква работа?! Кирил Петков ли да употребяваме, Асен Василев ли да употребяваме, кой да свърши работа в някое последващо Правителство?! Но по този начин или другояче тяхното присъединяване няма да е изключително значимо в тези диалози, тъй като аз чакам те да са четвърта политическа мощ. С Движение за права и свободи и Демократична България също ще беседваме. А моята вяра е в „ Демократична България “. Ние по главните тематики имаме припокриване на целите.

- Кой е главният приоритет, идеята на ГЕРБ?

Ние можем да се оправим с рецесията. Това ще е главната ни задача в идващия Парламент и в идващото Правителство. Кризата е тук, тя от дълго време се усеща по джоба на хората. До скоро не се усещаше от бизнеса, само че към този момент се усеща и от него. Индикаторът, който демонстрира това, е потреблението на електрическа енергия и на газ. Ако пада потреблението на ток от бизнеса, това значи, че стопанската система се забавя, влиза в криза. Т.е. изключват се мощности, понижава се производството. И в случай че погледнем статистиката за последните три месеца от ръководството на „ Промяната “, ние имаме спад в потреблението на електрическа енергия с 3% за юни, 5 % за юли и 5 % за август месец, а това са доста огромни проценти. Обикновено растежите и спадовете варират към 1-2 %. Ако погледнем потреблението на газ, там картината е още по-драматична. За юли месец имаме 21 % спад на потреблението на газ, а за август – 33 %. Т.е. 1/3 от потреблението на газ е намаляла, а продуктът, който се е произвеждал с тази газ, е липсващ. Нашата стопанска система е в трагична обстановка, паднало ѝ е кръвното. На стопанската система би трябвало да ѝ се помогне. Ние знаем по какъв начин да ѝ помогнем и сме го потвърдили. 

- Как ще ѝ помогнете?

Ние сме минали през няколко рецесии и хората са видели, че сме се справили с тях. Това което е належащо на стопанската система с падналото кръвно е да ѝ дадем кафе или кола. „ Кафето и колата “ са преди всичко европейските фондове. По най-бързия метод би трябвало да стартираме да усвояваме средствата от Еврофондовете. До в този момент ние не получаваме средства от Европейски Съюз, тъй като кабинетите бяха неспособни да стартират асимилиране на средства от Европейските фондове. Трябваше да получим 8 милиарда лева, само че не сме. Защото нямаше устойчиво Правителство, което да отвори поканите и да даде опция на компаниите да аплайват по тези стратегии. На второ място - това е Планът за възобновяване. Той беше подготвен през април 2021 година на 95%. Ако беше проработил през последната година и половина, на нашата стопанска система нямаше да ѝ падне кръвното. Трето решение –инвестиции от страна на Правителството в инфраструктура. Това са вложения, които задвижват стопанската система. Ето това са „ колата и кафето “ за стопанската система.

Какво се случи с цените на горивата?

След началото на войната в Украйна цената на уралския петрол падна с 40%. Но в България цената на горивата не падна. Напротив, пораства и стигна 3,50 лева за литър. А при тези цени трябваше да е 2,20 лева./л. И това не го споделяме единствено ние, споделят го доста специалисти. Всички виждат, че цената на горивата не е пазарна, изключително когато беше 3,50 лева./л. Няма никаква причина тя да е такава. Този 1 лев на литър, който всеки от нас заплаща, на годишна база са 3,5 милиарда лева Обират ни с 3,5 милиарда лева, които отиват в съветска компания и в сметки в Швейцария.

- Кой трябваше да управлява развой?

Правителството. Но то съзнателно не искаше да вземе ограничения. Помните ли, че Асен Василев върви в Европа да взема изключение от разпоредбите на Европейски Съюз за петрола. Ние сме единствената страна с изход на море, която употребява уралски петрол. Влачиха се по стомах от „ Промяната “, с цел да може да се внася съветски петрол. Това бих го схванал, в случай че се влачат по стомах и да лобират, с цел да могат българските консуматори ще завоюват, в случай че това беше довело до краен резултат и цена на горивото от 2,50 лева./л., тогава бих ги поздравил даже. Но те не го направиха, с цел да има евтини горива в България. Те го направиха, с цел да се обогатяват Лукойл, Литаско и така нататък Когато ГЕРБ управляваше, горивата даже не допряха 3 лева и то при два пъти по-висока цена на суровия нефт. Горивата в никакъв случай не станаха 3 лева Затова запитвам: Защо смяната лобираха на Лукойл? Защо продължаваха да вземат газ от Газпром, само че през медиатори?! Защо ще лобираш една частна компания да източи българите с 3,5 милиарда лева, в случай че нямаш персонален интерес. Надявам се един ден способените органи да открият това.

Но стига сме се прибирали обратно и какво са създали „ Промяната “. Тях към този момент всички хора ги схванаха. Те ще са четвърта политическа мощ. А в този момент прогнозата в депутатски места в новото Народно събрание:

ГЕРБ – Съюз на демократичните сили  между  75-80 депутати

„ Възраждане “ сред 45- 50 депутати

Движение за права и свободи – 40 депутати

Политическа партия – под 30 депутати

Българска социалистическа партия и Демократична България към 25-30 депутати

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР