На фейсбук страница си от българското гражданско сдружение Цар Борис

...
На фейсбук страница си от българското гражданско сдружение Цар Борис
Коментари Харесай

Откриват български клуб Цар Борис III в Охрид

На фейсбук страница си от българското гражданско съдружие " Цар Борис III " е оповестено писмо от Българо-еврейския теоретичен институт, в което се споделя, че от института декларират цялостната си поддръжка за битката с езика на омразата против българите, вписването им в конституцията на Северна Македония и изключително в отбрана на историческата истина, че " Цар Борис III е изиграл решаваща рола в спасяването на над 48 000 евреи жители и издаването на над 15 000 избавителни визи на евреи от Европа и еврейски деца ". Това оповестява Българска телеграфна агенция.

" Нека е изцяло ясно, че екзекуторът на евреите в Македония, Тракия и Пиротско е Хитлеристка Германия и това закононарушение против човечеството тя възнамерява подробно и постанова с военната мощ на Райха, и всеки опит за ревизионистично производство и на други виновни, е деяние в действителност разводняващо намаляващо и облекчаващо чудовищната виновност на националсоциалистите ", написа в писмото, подписано от зам. ръководителя на Българо-еврейския теоретичен институт Георги Мъндев.

Откриването на клуба на гражданското съдружие " Цар Борис III " е планувано за 7 октомври, като от сдружението оповестяват, че " специфичен посетител на откриването ще доктор Милен Врабевски, с чиято финансова помощ този клуб ще бъде реалност ".

От няколко дни плануваното за 7 октомври разкриване на българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид е обект на разнообразни мнения в Република Северна Македония.

Председателят на еврейската общественост в страната Пепо Леви разгласи, че ще внесе тъжба в прокуратурата за името на българския културен център, наричайки потреблението на името Цар Борис за клуб в страната " провокация ".

" Това по някакъв метод е връщане към фашизма. Не може фашизмът да се върне в (Република Северна) Македония в подобен мащаб, това е неприемливо ", сподели Леви пред телевизия Сител.

" Това събитие е планувано четири дни преди Деня на националното въстание против фашисткия окупатор в Македония ", написа изданието Плюс инфо.

На 11 октомври в Република Северна Македония се отбелязва " Денят на въстанието на Македония ".

" Като фенове на облика и делото на Цар Борис III, нашата цел е да подхранваме българската просвета в Македония посредством Българския културен център, който ще бъде открит на 7, а не на 11 октомври. Датата е определена напълно инцидентно ", споделя пред телевизия „ Алфа ” ръководителят на българското сдружение Томе Блажески, уточнявайки, че задачата на сдружението и клуба е да се градят мостове, а не разделяне.

Името на Цар Борис III, като патрон на сдружение на македонски жители с българско съзнание, които живеят в Охрид провокира медийни въпроси към министъра на правораздаването Никола Тупанчески, който при започване на септември разгласи, че е взето решение за основаване на пъкъл хок орган, който ще дава мнение за имената на историческите персони, като име на сдружения или фондации. По думите му, комисията към държавното управление би трябвало да се учреди в най-скоро време.

" Неслучайно до приемането на новия закон за сдруженията и фондациите сформирахме особено тяло, което да запълни този вакуум, който става все по-неприятен и ние, като страна би трябвало да сме готови за всевъзможни бъдещи евентуални провокации ", сподели Тупанчевски.

На въпрос дали комисия ще преглежда решения със задна дата, Тупанчевски отговори:

" Моето мнение и като професор, и като министър на правораздаването е, че в случай че желаеме да вършим ретроактиви, би трябвало да го създадем през други институции. Знаете, че когато става въпрос за тази свръхчувствителна сфера, има други институции, където възможната тирада на омразата и предизвикването на отрицателни усеща би трябвало да бъдат глобени по някакъв метод и всичко това се съдържа в Наказателния кодекс на Република Северна Македония ".

От опозиционната партия Левица считат, че изказванията за основаване на специфичен орган, който да дава мнение за употребяваните имена на исторически персони " има за цел да успокои македонската общност, която е изключително обезпокоена и непрекъснато реагира на подлото и преднамерено налагане на фашизма в всекидневието " на страната.

" Както беше импортирана самодейност за възбрана на сдружението " Иван Михайлов " в Битоля, по този начин ще бъде импортирана и самодейност за възбрана на новооткритото съдружие " Цар Борис III " в Охрид ”, оповестиха от Левица.

Според партията " свободата на сдружаване на жителите като конституционно обезпечено право има своите ясни граници, с цел да се предотврати насилственото разрушение на конституционния ред на Република Северна Македония, подбуждането и позоваването на военна експанзия и разпалването на национална, расова или религиозна ненавист или нетърпимост, а основаването на сдружения с имената " Ванчо Михайлов " и " Цар Борис III " е директно ориентирано към принудително разрушение на конституционния и държавен ред на Република Северна Македония и най-много към разпалване на национална ненавист ".

" Очакваме реакция от страна на прокуратурата и други държавни органи, които да работят и да предотвратят тази рискова наклонност за налагане и превъзнасяне на потвърдени фашистки дейци и държавници на страни окупатори, за което реагира и еврейската общественост в (Република Северна) Македония ", оповестиха от Центъра за връзки на Левица.

Попитан " докога като страна Северна Македония ще разрешава такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб  " Цар Борис III " в Охрид ", президентът Стево Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битоля е считал, че по най-бързия метод би трябвало да бъде изменен и в него да има указател на имена, които не могат да се употребяват от сдружения и фондации.

" Не мисля, че комисията, която занапред ще се образува, може да реши казуса, тъй като и министърът сподели, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб " Иван Михайлов " е регистриран през 2019 година, това, че сме спали като страна не ни оправдава. Тази комисия не желая да я разясня, преди да е проработила още, само че това обективно ще бъде неофициална конструкция, която може да дава единствено рекомендации. Съвсем друго е да има закон. Не разбирам в какво е компликацията, тъй като това са 2-3 члена в закона и ръководещите и опозицията могат да ги одобряват за половин ден ”, сподели Пендаровски.

Според Пендаровски смяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на главния закон не би трябвало да бъде пръв политически приоритет за страната.

" Очевидно в този миг няма 80 индивида, които да вдигнат ръка за това ", разяснява Пендаровски нуждата от болшинство в Народното събрание на Северна Македония, належащо за конституционните промени.

Според него реториката сред Северна Македония и България през последния интервал се е успокоила, като повода е признатата преговорна рамка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР