На Facebook, Instagram и WhatsApp може да им се наложи

...
На Facebook, Instagram и WhatsApp може да им се наложи
Коментари Харесай

Съдът на ЕС нанесе удар на Meta по дело за данни в Германия

На Фейсбук, Instagram и WhatsApp може да им се наложи да преразгледат метода, по който събират данните на потребителите в Европа, откакто във вторник висшият съд на Европейски Съюз се произнесе против компанията майка Meta.


Съдът на Европейския съюз (СЕС) се произнесе в интерес на немския антикартелен орган, който твърдеше, че може да взема поради въпросите за неприкосновеността на персоналните данни при разглеждането на антитръстови каузи.

Един от основните въпроси по делото беше способността на Meta да свързва данни сред разнообразни платформи, което ѝ разрешава да насочва рекламите към потребителите - главният метод, по който печели пари.

Германският контролен орган забрани на Meta да смесва персонални данни, събрани във Фейсбук, с данни, събрани от Instagram или WhatsApp, с аргумента, че това е еднакво на корист с господстващото ѝ състояние на пазара в Германия.

Европейският съд съобщи, че картелните служби са в правото си да организират следствия, според регламента на Европейски Съюз за отбрана на данните (GDPR).

" Решението ще има далечни последствия за бизнес моделите, употребявани в стопанската система на данните ", написа в Туитър Андреас Мундт, началник на антикартелния орган.

Повтаряйки доста предходни решения против Meta и други огромни софтуерни компании, съдът постанови, че американската компания би трябвало да изиска позволение за събиране на огромни количества персонални данни, като отхвърли разнообразни заобиколни решения, които Meta беше предложила.

В резултат на това Meta евентуално ще би трябвало да откри различен способ за събиране на данни в Европа.

" Оценяваме решението на съда и навреме ще предоставим повече информация ", съобщи представител на компанията Meta пред Агенция Франс Прес.

Групата за отбрана на персоналните данни noyb приветства решението, като съобщи, че то още един път обяснява, че Meta не може да заобиколи GDPR.

" Това ще значи, че Meta би трябвало да търси уместно единодушие и не може да употребява господстващото си състояние, с цел да принуждава хората да се съгласяват с неща, които не желаят ", съобщи Макс Шремс от групата.

Решението може да заплаши и други огромни платформи като Гугъл, която има сходен рекламно-технологичен бизнес модел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР