На европейското по борба в Будапеща Евелина Николова бе на

...
На европейското по борба в Будапеща Евелина Николова бе на
Коментари Харесай

Евелина Николова пред Nostrabet: Искам да покоря своя връх в борбата

На европейското по битка в Будапеща Евелина Николова бе на познатото високо равнище и завоюва втори сребърен орден на подобен конгрес. В кариерата си до момента Евелина има и бронзови оценки от Олимпиада, международно и състезание на Стария континент. Не е мъчно обаче да се допусна, че поради метода, по който се бори и постоянството, което поддържа, в близко време ще прибави към сбирката си и по този начин мечтаното злато.

В изявление за Евелина Николова се връща към финала в Унгария, разкрива по какъв начин съумява да бъде постоянно на висота и какво желае да усъвършенства в битката си.

- Евелина, мина близо месец от европейското и откакто страстите отшумяха, кое надвива във вас – задоволство от среброто или страдание от изпуснатото злато?

- Разбира се, че съм задоволена от сребърния орден. През този месец към този момент изживях случилото се на финала и мисля трезво. От една страна можеше да се показва по-добре, само че от друга пък можеше и да съм по-назад в класирането.

- Ако се върнете към финалната битка в този момент, бихте ли трансформирали нещо?

- Щом съм изгубила, значи има какво да се промени. Ще го обсъдим с треньорите, ще създадем разбор и те ще решат какво да подхващат.

- Какво не ви доближи, с цел да стъпите най-високо на почетната стълбичка?

- То си остава за мен и моите треньори. Мога единствено да кажа, че има върху какво да работя, с цел да ставам по-добра. Продължавам да упражнявам, ще се стремим да надграждам и идващия път да се показва по-добре.

- Какво ви сподели украинката след финала?

- Нищо особено, просто се поздравихме. Това бе втората ми среща с нея. Първата трябваше да е на олимпийската подготовка предходната година, когато стигнахме до финала, само че тя не се яви за битката.

- Първите думи на вашите треньори след сребърното отличие?

- Петър Касабов и Мирослав Гочев се пробваха да ме окуражат и да ме успокоят, тъй като видяха, че много прочувствено претърпявам това, което се случи. Казаха ми: Ок, одобряваме резултата и продължаваме напред.

- Това го разбирам – напред към първа купа, тъй като ви липсва единствено злато от огромно състезание?

- Разбира, че желая да покоря своя връх в битката, само че ние в никакъв случай не афишираме задачите си преди огромен конгрес и не вършим гръмки изказвания пред медиите. За нас е значимо да сме добре готови и когато излизаме на тепиха, да създадем всичко допустимо да си свършим по най-хубавия метод работата и да покажем това, което се чака от нас.

- Мислили ли сте да промените категорията си?

- Вече го направих веднъж и на 57 кг се усещам най-добре. Тази категория е най-близко до тежестта ми и не се постанова да смъквам килограми, както беше в предната.

- Кои ще ви бъдат съпернички за първото място на международното в Белград през септември?
- Рано е да се каже, защото в нашата категория непрекъснато излизат мощни боркини. Преди европейското да вземем за пример завоювах два влиятелни шампионата в Турция, където победих съществени мои съпернички и взех реванш от състезателката от Беларус, която ме спря за златото на Игрите в Токио. За украинката към този момент знаете, сигурно ще излязат и още боркини до септември.

- Как успявате да се мотивирате, с цел да бъдете постоянно на високо равнище?

- Първо, с помощта на моите треньори се приготвям по най-хубавия метод, и когато го направя, съм уверена в силите си и подвластна от самата себе си. Зная, че няма непобедими и всеки отива да победи. Конкуренцията е извънредно огромна и съм длъжна да давам максимума от себе си. Не мога да си разреша да подценя нито една противничка, даже да съм я побеждавала доста пъти.

- Кое е главното, което изисквате от себе си на тепиха?

- Да бъда съсредоточена, търпелива и спокойна.

- Бихте ли разкрили, коя е най-силната ви битка до момента?

- Силно се надявам, че тя следва. Аз съм наясно, че постоянно излизам против човек на тепиха, и всяка една от нас се пробва да наложи нейния жанр на битка, само че от време на време го прави дотолкоз, доколкото й разреши съперникът.

- Казахте, че желаете да се подобрявате. В кои аспекти ще го вършиме?

- Комплексно - и в техническо, и в тактическо отношение. Важни са тънкостите в осъществяването на дадена битка, тактиката против даден противник и до каква степен ще съумея да я извърша. Защото от време на време зная какво би трябвало да направя, само че откакто не се е получило, значи имам запаси. И тъкмо тогава значима роля играят моите треньори, които преценят какво би трябвало да трансформират.

- Успяхте ли да си отпочинете и какво ви следва до международното?

- Десетте дни за релакс ми бяха задоволителни, с цел да презаредя батериите и да преодолея страстите. Вече съм още веднъж в залата и упражнявам, защото ми предстоят републикански шампионати и интернационалните шампионати, които са част от моята подготовка за Шампионата на планетата. Не мога да си разреша разпределяне, защото желая да съм в оптимална форма за всяка изява и непрестанно да се развъртвам.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР