На европейския пазар цената на газа се е сринала, но

...
На европейския пазар цената на газа се е сринала, но
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Цената на парното е двойно по-висока от реалната

На европейския пазар цената на газа се е сринала, само че " Булгаргаз " се прави, че не вижда това. КЕВР би трябвало да алармира. Цената на парното е двойно по-висока от тази, която би трябвало да плащаме. С едно решение на регулатора може да достигнем дефлация. КЕВР може изключително да понижи цената. Това съобщи в ефира на NOVA NEWS икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов.
 
По думите му регулаторите чакат промени и не желаят да се задействат. " Цената на газа се срина със 70% за последните няколко седмици, а " Булгаргаз " продава на 40% над пазарната. Те желаят да ни продадат скъпия газ, насъбран в последните години. Тарифата за потребителите е 100 лв. на мегаватчас, а пазарната - 48 лв.. Разликата се получава поради неверна прогноза ", разяснява той. И добави, че евентуално ще се доближим до критериите за еврозоната, само че не в точния момент за конвергентния отчет. 
 
 Природен газ Природен газ Източник: Zonanews
" До края на април имаме време да реализираме нужните резултати. Ако цените на парното и природния газ паднат на половина, това ще се усети от семействата и промишлеността. Може да се случи и със задна дата - от 1 януари ", акцентира икономистът. 
 
По данни на Национален статистически институт инфлацията и през януари се успокоява, само че няколко групи артикули, измежду които и храните, не престават да нарастват. На годишна сподели покачването на цените е с 3.8%, а спрямо декември - с 0.5%.
 
" Продукцията на земеделците поевтинява, само че цените на храните на дребно порастват. Инфлацията понижава с умерени темпове. Проблемът е, че към момента има пера, които не престават да порастват солидно нагоре. Основно цената на водата се подвигна от 1 януари. При храните се отразява най-вече, до момента в който при другите артикули има баланс ", изясни Ангелов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР